Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

A kiszuglói ingatlanfejlesztésekről fórumoztak

Az Egressy út 102–106., a Kövér Lajos tér 25. és az Angol utca 55–59. szám alatti önkormányzati tulajdonú ingatlanok hasznosításáról tartott lakossági fórumot a Civilzugló Egyesület. A vitaestem részt vett Horváth Csaba polgármester és Hadházy Ákos országgyűlési képviselő is.

A fórumon megjelentek annak a véleményüknek adtak hangot, hogy Zuglóban nincs szükség több lakóparkra és telekbeépítésre, mert a kerület megtelt. Több lakost a városrész infrastruktúrája már nem bír el. Az üres önkormányzati ingatlanokon parkokat és játszótereket kell létesíteni. Ennek megfelelően nem akarják, hogy az Egressy út 102–106., a Kövér Lajos tér 25., valamint az Angol utca 55–59. alatt lakóházak épüljenek, ezeken a telkeken az önkormányzat közparkot, illetve közösségi kertet létesítsen.

A lakossági fórumot szervező Civilzugló Egyesület vezetője, Várnai László önkormányzati képviselő azt mondta: az Egressy út 102–106. alatti ingatlan helyett a Nagy Lajos király útja – Egressy út sarkán lévő, „Szinszingnek” nevezett, szanálásra kijelölt épületet kellene eladni, új házak építése helyett pedig a régieket kellene felújítani.
A képviselő szerint a közlekedési helyzet javítására a kerületben az úthálózatot és a közösségi közlekedést egyaránt fejleszteni kellene, az Egressy úton pedig trolisávot kellene létesíteni.

Fotó: Balogh Róbert

Horváth Csaba felszólalásában hangsúlyozta: megérti az ingatlanfejlesztés környezetében élők problémáját, de az üres házhelyek beépítése a városi lét velejárója. Egyrészt különösen fontos, hogy Zugló elöregedő lakásállománya megújuljon és sok esetben a felújítás kevésbé költséghatékony, mint egy új lakóépület megépítése, főleg mert meg kell feleljenek a korszerű energetikai igényeknek is. Másrészt a telkeket azért kell eladni, hogy az önkormányzatnak legyen miből fejleszteni. Várnai László felvetésére reagálva kifejtette: ahhoz is pénz kell, hogy az Egressy út – Nagy Lajos király útja sarkán lévő épületet szanálni lehessen, mert valamiből az ott élők lakhatását meg kell oldani, csak azután jöhet szóba annak a háznak az értékesítése, aminek a bevételéből aztán tovább lehet lépni.

Victora Zsolt, a MKKP képviselője bejelentette: ellenzi a telekeladást, viszont ebben az ügyben a városvezetés még változtathat az állásfoglalásán, azonban a Bosnyák tér melletti volt Mundo területet a kormány kiemelt beruházásnak nyilvánította, így az önkormányzatnak nincs beleszólása, hogy mi épül a telken. Itt a befektető akár 35 méter magas házakat is építhet, amelyekben 4000 lakás kaphat helyet.

Fotó: Balogh Róbert

Dienes János főépítész az elhangzottak kapcsán kiemelte: a fórum tárgyát képező telkeken érdemben nem változtak az építési paraméterek. Vannak viszont olyan új szabályzók, amelyek a korábbiaknál erősebben védik a kertvárosi területek zöld felületeit, támogatják a barnamezős beruházást és a városképi megújulást előmozdító régi házak tetőterének a beépítését, azt viszont tudni kell, hogy Zuglóban 20 éves jogszabályok vannak érvényben.

Hadházy Ákos arra hívta fel a figyelmet, hogy az ingatlaneladás mindig fontos döntés az önkormányzat részéről, mert hatalmas vagyonról van szó. Ezt csak nyíltan és átláthatóan szabad végezni. Zuglóban gyakran megfordul, a kerületnek még mindig meg van a kisvárosi jellege, amit szerinte meg is kell őrizni.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb