Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

A lomtalanítás átalakítását kezdeményezi Karácsony Gergely


Zugló polgármestere háromoldalú egyeztetést kezdeményez a főváros vezetésével és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-vel (FKF) a lomtalanítás átalakításáról. Karácsony Gergely szerint az elmúlt napok is bizonyították, hogy a lomtalanítás jelenlegi gyakorlata tarthatatlan, ezért egy korábbi kerületi elképzelést felelevenítve hívja tárgyalóasztalhoz az érintetteket.

Hatalmas szeméthegy alakult ki Zugló lakatlan zöldterületein a néhány hete tartó lomtalanítás során. A Gvadányi utca környékére furgonokkal, teherautókkal szállították a hulladékot – minden bizonnyal más kerületekből, főváros környéki településekről – kihasználva azt, hogy az FKF ingyen elszállítja a közterületre kitett lomot. Zuglóban az így kialakult, jogszerűtlen gyakorlattal szemben eszközök híján az FKF, az önkormányzat és a hatóság is tehetetlen volt, a lakosság pedig hetekig szenvedett az áldatlan állapot miatt.

Zugló képviselő-testülete 2015-ben már kezdeményezte az FKF-nél az ún. intelligens, házhoz menő lomtalanítást, melyre a hulladéktörvény is lehetőséget ad. Ennek lényege, hogy a lom nem kerül ki közterületre, hanem a lakótól egy előre egyeztetett időpontban közvetlenül viszi el azt a szolgáltató évente egyszer ingyen. Karácsony Gergely polgármester szerint ez a rendszer megoldást jelenthet arra, hogy Zugló ne váljon időszakosan hulladéklerakóvá. A polgármester úgy véli, a háztól-házig lomtalanítás mellett több hulladékudvart és hulladékátvevőt is létre kellene hozni Zuglóban, hogy a kerületiek az év során bármikor le tudják adni akár a veszélyes hulladékot is. Egy ilyen hulladékudvar nem csak a lomtalanítás problémáját enyhítheti, hanem munkahelyeket is teremt, és az újrahasznosításra is lehetőséget biztosít.

Karácsony Gergely ma levélben fordul a főpolgármesterhez és az FKF vezetőjéhez, hogy vegyék elő ismét a lomtalanítás átalakításának ügyét, és kísérleti jelleggel Zuglóban indítsák el a háztól-házig lomtalanítást és ha beválik, terjesszék ki azt akár Budapest más kerületeire is.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb