Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

A MÁV elszállíttatta az illegális hulladékot a Rákospatak utcai területéről

A zuglói önkormányzatnak hosszas egyeztetés, sok évnyi küzdelem után végre sikerült elérnie, hogy eltűnjön a Rákospatak utcából a MÁV területén felhalmozott több tonna szemét. A vasúttársaságnak 37 napra volt szüksége a 222 teherautónyi illegális hulladék elszállíttatására. A megtisztított területet – ahonnan összesen 4700 tonna illegálisan felhalmozott hulladékot szállítottak el az elmúlt hónapban – ma a MÁV munkatársaival együtt Karácsony Gergely polgármester is bejárta és ellenőrizte.

A Rákospatak utcai MÁV területen összegyűlt és most elszállított hulladék tömege 1555 elefánt vagy 13 Boeing 747-es utasszállító repülőgép súlyával vetekszik, és négy ötvenméteres úszómedencét töltene meg. A 10 ezer köbméternyi lom, kommunális hulladék és építési törmelék nagy részét az ingatlan korábbi bérlője hagyta hátra.

 

Fotó: Képszerkesztőség – MÁV

A vasúttársaság és a bérlő között az elmúlt években számos vitás kérdés vetődött fel a terület használata kapcsán. A hulladék elszállításával a MÁV nem várta meg a viták jogi rendezésének végét, hanem a zuglói önkormányzat közreműködésével és segítségével június 12-én a saját költségén elkezdte a munkát. Az önkormányzat egyébként már évek óta egyeztetett a MÁV-val többek között a Rákospatak utcai szeméthegy felszámolásáról is, ezért ma külön öröm volt a polgármester számára a megtisztított MÁV ingatlan látványa, és az, hogy az önkormányzat és a MÁV közötti megállapodásnak köszönhetően folyamatos lett a hulladékhalmok felszámolása a zuglói MÁV területeken.

A MÁV a hulladékot a Rákospatak utcából környezetvédelmi engedéllyel rendelkező lerakóba szállíttatta. A jogszabályoknak megfelelő szállítás és lerakás folyamatát végig szakemberek ellenőrizték.

Fotó: Képszerkesztőség

A Budapest XIV. kerület, Rákospatak u. 123. szám alatti ingatlan a MÁV Zrt. vagyonkezelésében áll, azt azonban a vasúttársaságtól – 2009 júliusa óta – egy másik gazdasági társaság bérelte. Az ingatlant a vasúttársaság nem hulladékkezelésre adta bérbe, azonban a bérlő – engedélyek nélkül – nagy mennyiségű hulladékot helyezett el, amely veszélyt jelentett a környezetre; 2014-ben és 2015-ben is meggyulladt a szemét, amelyet a tűzoltóság csak nagy erőfeszítéssel tudott eloltani.

Költséges szélmalomharc az illegálisan szemetelőkkel

A MÁV és a zuglói önkormányzat számára is nagy problémát jelent, hogy a vasúti területek közelében, a nyílt pályán több helyen illegális lerakók létesülnek, ahol jellemzően a lakossági, kommunális hulladékon kívül használt műszaki cikkek, építési törmelék és zöldhulladék halmozódik fel.

A legtöbb ilyen területen a rendszeres takarítás és szemétszedés ellenére, néhány napon belül újra ugyanaz a látvány fogadja az arra járókat. A szennyezőket azonban még tettenérés esetén is nehéz felelősségre vonni. Karácsony Gergely polgármester elmondta, hogy idén illegális hulladékelhelyezés miatt már 74-szer intézkedett az önkormányzati rendészet, ebből 60 eset tettenérés volt, ami helyszíni bírsággal, vagy feljelentéssel végződött. Azt is hangsúlyozta a polgármester, hogy a magánterületeken, mint pl. a MÁV ingatlanjain, a közterületeseknek nincs módjuk intézkedni, így ott maguknak a tulajdonosoknak kell gondoskodniuk az ingatlan őrzéséről, védelméről és tisztán tartásáról.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb