Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

A rendőrség mulasztását a zuglói önkormányzat igyekszik pótolni az Örs vezér terén

Radikálisan javult a közrend és a köztisztaság az Örs vezér terén, amióta folyamatosan rendőr járőrök teljesítenek szolgálatot a HÉV- és a metró végállomásánál, az aluljáróban, illetve a környező parkokban – jelentette ki Horváth Csaba polgármester Budapest egyik legforgalmasabb csomópontjának a bejárását követően.

Szemléje során Zugló polgármestere felkereste a metró végállomás előtti részt, az aluljárót, a Gomba környékét és a Sugár menti területet. Megkérdezte tapasztalataikról a tér különböző pontjain posztoló rendőröket és a Zuglói Önkormányzati Rendészet járőröző munkatársait.

Horváth Csaba elmondta: az önkormányzat a zuglói fennhatóságú Gomba és környékén, valamint az Ikea és a Sugár menti területeken lehetőségihez mérten igyekszik mindent megtenni a rend fenntartása érdekében, azonban az Örs vezér terén garázdálkodó csoport felszámolása rendőrségi hatáskörbe tartozik. A rendőrség viszont jelentős létszámhiánnyal küzd, így nincs elegendő járőr a közterületeken. Ennek a következménye, hogy az Örs vezér terén is megtelepedhetett egy randalírozó utcai banda, amely zaklatta és félelemben tartotta a közlekedőket.

A polgármester kiemelte: radikálisan javult a közrend és a köztisztaság az Örs vezér terén amióta folyamatosan rendőr járőrök teljesítenek szolgálatot a HÉV- és a metró végállomásánál, az aluljáróban, illetve a környező parkokban. Ennek az eredménye, hogy eltűntek a közlekedőket vegzálók. A városvezető arra is kitért, hogy a rendőrökkel folytatott beszélgetése alapján úgy ítéli meg, a későbbiekben a demonstratív egyenruhás jelenlét helyett elegendő lesz a rend fenntartására két állandó járőrpár is. Ennek biztosítására a budapesti rendőrfőkapitányhoz és a belügyminiszterhez fordul.

Horváth Csaba arról is beszélt, hogy a kerület önkormányzata az Örs vezér tere közbiztonságának erősítése érdekében az elmúlt években a zuglói oldalon közel húsz térfigyelő kamerát telepített. A kamerainformációk alapján a Zuglói Önkormányzati Rendészet, illetve a kerületi rendőrkapitányság a nap bármely szakában képes intézkedni, azonban a reagáló egység nem pótolja az egyenruhások állandó ottlétét. Az Önkormányzati Rendészet munkatársai ugyan jelen vannak a zuglói oldalon, azonban illetékességük és hatáskörük korlátozott, bűncselekmény esetén csak riaszthatnak, de nem intézkedhetnek.
Horváth Csaba azt is elmondta: a további rendbontások megelőzésére előkészítés alatt van az Örs vezér terén működő italmérő helyek nyitva tartásának az újraszabályozása.

Fotó: Subits-Tóth Gergő

Simon Éva Krisztina önkormányzati rendész az Örs vezér tere zuglói részén lát el szolgálatot. Tapasztalatai szerint a fokozott rendőri jelenlét megtette hatását, a tér egész területén kevesebb kétes alak tartózkodik, amit a pozitív lakossági visszajelzések is alátámasztanak. Az önkormányzati rendész szerint a legnagyobb problémák az italmérések környékén és Kőbányához tartozó metró bejáratnál voltak. Feladatellátásuk során őket is többször érte atrocitás a járókelőket zaklatók részéről.

Néhány hete több médium is arról számolt be, hogy a napi 150 ezres utasforgalmú Örs vezér terén csavargókból, drogosokból és alkoholistákból összeverődött, utasokat meglopó, hangosan randalírozó, agresszíven kéregető banda tarja rettegésben a téren áthaladókat. Az Örs vezér tere más fővárosi nagy közlekedési csomópontokhoz hasonlóan mindig vonzotta a kétes elemeket, azonban a helyzet ilyen mértékben még sohasem mérgesedett el. Az egyre több lakossági panasz és a médiában megjelent tudósítások hatására pár napja a rendőrség megemelt létszámú járőrt vezényelt az Örs vezér terére. Jelenleg a X., a XIV. kerületi rendőrkapitányság, a Közrendvédelmi Főosztály, valamint a Készenléti Rendőrség egyenruhásai a nap 24 órájában a téren tartózkodnak, melynek hatására a közlekedőket megfélemlítő, agresszív kéregetők eltűntek az Örs vezér teréről.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb