Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

A Szomszéd Mindig Zöldebb: hétköznapi hősök és kreatív ötletek a zuglói klímabarát ötletversenyen

Egyre nyilvánvalóbb, hogy környezetünk és ökoszisztémánk megóvásáért radikális változásokat kell eszközölnünk az élet minden területén. De mit tehetünk városlakóként a fenntarthatóságért?
Zugló Önkormányzata ötletpályázatot hirdetett, ahol a lakosságot arra kérték: mutassák meg, hogy városlakó polgárként hogyan lehet tenni egy környezetbarátabb jövőért. Van beleszólásunk a bolygó jövőjébe, hiszen sok apró tett összeadódva hatalmas változásokat hozhat!

Zugló Önkormányzata elkezdte saját, hosszútávú klímastratégiájának kidolgozását, melynek szerves része a szemléletformálás, a városlakók informálása és bevonása.

A Szomszéd Mindig Zöldebb névre keresztelt kezdeményezés célja megmutatni, hogy bárhol lehet zölden, ezáltal szabadon élni. Biztosan sokan tettek már, vagy tesznek nap mint nap valamit azért, hogy a világ és közvetlen környezetünk még inkább természet- és emberközelibb, élhetőbb hely legyen, de nem érezzük egyéni tetteink hatását. Azáltal, hogy megosztjuk egymással ezeket a praktikákat, szokásokat, nemcsak inspiráljuk és tanítjuk a közösségünket, hanem az is látszik, hogy a sok apró tett összeadódva hatalmas változásokra képes!

A játékra két kategóriában lehetett nevezni: a Hétköznapi Hősök a mindennapi rutinjaikat alakítják zöldebbé, a Zöld Kreátorok pedig innovatív csináld-magad megoldásokkal tesznek a környezetükért.

A két kategóriában közel 80 nevezés érkezett, melyek teljességgel felülmúlták a várakozásokat. Sokan termesztenek zöldséget, fűszernövényeket az erkélyen, vagy a gangon, például az egyik pályázó, Ilka is saját termesztésű zöldségkosarával pályázott „Erkélyparasztnak lenni jó!” felkiáltással. Mások a kidobás helyett ruhadarabokat, bútorokat hasznosítanak újra; két versenyző is gyönyörű szőnyegeket készít elhasznált ruhákból, mások bevásárlószatyrot, táskát varrnak belőle. Érkeztek igazán egyedi kezdeményezések is: például az egyik nevező összegyűjtött zsírkréta végekből készít új, teljes értékű krétát, majd azt óvodáknak, kórházaknak adományozza, illetve frappáns újrahasznosítási megoldás a tejeskupakokból készült memóriajáték is.

Aki kíváncsi a nevezésekre, ebben az albumban tudja megtekinteni őket. A közönségszavazás során a 10-10 legnépszerűbb nevezés bekerült a szakmai zsűri szűrőjébe, akik egy egységes szempontrendszer alapján kategóriánként két-két nyertest választottak ki. Gratulálunk a nyerteseknek, és reméljük minden résztvevő és megfigyelő értékes tippekkel gazdagodott, amiket hasznosítani tud a hétköznapokban!

A kezdeményezés igazi zuglói összefogás keretében valósult meg. A kampány nagykövetei Pokorny Lia színművész és Mengyán Eszter újságíró, a Holy Duck! környezettudatos öltözködés blog alapítója és szerzője voltak. Inspiráló ötletekkel segítették a pályázókat a kerületben tevékenykedő civil szervezetek is: a Cargonomia, a Gardrób Közösségi Vásár, a ZUGkert és a Zuglói Kenyérközösség elkötelezett szakemberei különféle klímabarát tippeket osztottak meg a játék ideje alatt.

A nyertesek kiválasztását végző szakmai zsűri három tagból állt: felkért szakmai szervezetek képviselői: Kerpely Klára, WWF Magyarország; Perger András, Greenpeace Magyarország; a Zuglói Önkormányzat részéről Szabó Rebeka, alpolgármester.

A kezdeményezést a környezetbarát életmódot segítő nyeremények felajánlásával támogatta az IKEA és a Siemens.

A nyereményjáték az Európai Unió támogatásával valósul meg, a Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott KEHOP-1.2.1-18-2018-000333 azonosítószámú “Közösen a Zuglói Klímastratégia kialakításáért” című pályázat keretein belül.

További információ kérhető:

Fleisz Bálint
Elérhetőség (+36 20 371 0628, fleisz.balint@abud.hu)

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Nagyítás
Kontraszt