Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

A tiszta levegőért fórumoztak

Az agglomerációs települések polgármestereinek rendezett fórumot a levegőminőségről a Zuglói- és a Fővárosi Önkormányzat a nemzetközi AWAIR (Awareness Air Pollution) program keretében. A tanácskozás résztvevői a levegőminőséget jelentősen befolyásoló avarégetést szabályozó helyi rendeletekről, a hulladékkal fűtés felszámolásának a lehetőségeiről, illetve a légszennyezésre vonatkozó bejelentések kezeléséről is tárgyaltak.

Szabó Rebeka alpolgármester az AWAIR programmal ismertette meg a fórum résztvevőit.

– Az Európai Unió támogatásával megvalósuló projekt célja, hogy a partnerek integrált, többszintű környezeti tudást és szemléletmódot alakítsanak ki a kritikus légszennyezettségi helyzetek kezelésére és a veszélyeztetett lakosság életminőségének a javítására – mondta az alpolgármester azt is megemlítve, hogy a Zugló részvételével harmadik éve folyó program vezetőpartnere Bologna és a közreműködők önkormányzatok mellet a projektbe tudományos intézetek is bekapcsolódtak.

A program keretében akciótervet készítettek, emellett kísérleti projekteket indítottak, helyzetfelmérést végeztek, összegyűjtötték a jó munkamódszereket és a szabályozás kérdéseit is megvizsgálták. Ezen túlmenően a levegőminőség megítélésében kikérték a lakosság, az óvodai és a bölcsődei nevelők véleményét is.

– Napjainkra a fővárosban és az agglomerációban egyaránt kiemelt fontosságú vált a levegőminőség ügye – jelentette ki rendezvénynyitó beszédében Karácsony Gergely főpolgármester, hozzátéve: a levegő minőségére legnagyobb hatással a közlekedés van. Ennek Budapest és az agglomeráció közötti hatékony megszervezésére az illetékesek nem fordítottak kellő gondot, pedig ez kiemelten fontos lett volna, mert jó levegő csak ott lehet, ahol a közlekedés is jó.

– A szegénység is összefüggésben van a légszennyezéssel, mert akik nem képesek megvásárolni a megfelelő tüzelőt, azok azzal fűtenek, amivel tudnak – fogalmazott a főpolgármester, megjegyezve: ez pedig még olyan településeken is drasztikus levegőromlást idéz elő, amelyeknek adottságuknál fogva jó levegőjűnek kellene lenni.

– Ezzel szemben is fel kell vennünk a harcot, azonban a nem megfelelő szabályozás nagyon megnehezíti a jogérvényesítés – fűzte hozzá Karácsony Gergely.

A Levegő Munkacsoport részéről Tarr Katalin szólalt fel a konferencián, aki elmondása szerint 153 önkormányzat avar- és hulladékégetéssel kapcsolatos rendeletét vizsgálták meg. Pozitívumként említette, hogy a települések 17 százalékánál tilos az égetés minden formája, viszont nagy számban vannak olyan helységek, ahol még a téli időszakban is engedélyezett hetente egyszer az avarégetés.

– Zöld és kerti hulladék elszállítási programmal a vizsgált településeknek alig több mint 20 százaléka rendelkezett – tájékoztatott Tarr Katalin arra is kitérve, hogy a rendeleteknek csak az 59 százaléka ajánlja a komposztálást.

Fotó: Papp Dezső

A Levegő munkacsoport képviselője azt is elmondta, hogy a felmérés alapján javaslati anyag készül, amelyet ajánlásként eljuttatnak az 50 legkevésbé szigorú önkormányzathoz.

Az előadásokat követően a tanácskozás résztvevői elmondták észrevételeiket, tapasztalatikat és megismertették a jelenlévőket sikeres kezdeményezéseikkel.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb