Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Városligeti fairtás: fellebbez az önkormányzat

Szakmailag előkészítetlen és törvényileg is megkérdőjelezhető a Városligetben tervezett fakivágás és pótlás terve, ezért az önkormányzat fellebbezést nyújt be az V. kerületi Kormányhivatalhoz – közölte Szabó Rebeka alpolgármester szerdán.

Bár a zuglói önkormányzat is rendelkezik tulajdonrésszel a területen, először hétfőn tudtak csak betekinteni azokba az iratokba, amelyek a Kertem területén lévő 40 fa kivágását megalapozták. Sem az eljárás eddigi menetéről, sem a helyszíni bejárásról nem tájékoztatták a hivatalt, ami ügyféli jogokat sért a közigazgatási törvény alapján – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Szabó Rebeka, aki szerint a projektterv tartalmi része is kifogásolható. A kérelemhez csatolt hatástanulmány hiányos, az egész faállomány vizsgálatáról hiányoznak az adatok, és a kivágott fák pótlására sem készült ütemterv – magyarázta a zuglói alpolgármester, megjegyezve, ezek a komoly hibák megkérdőjelezik a projekt törvényességét.

A határozatban szerepel, hogy a negyven kivágott fa helyére hét platánt és 872 oszlopos tiszafát ültetnek. Szabó Rebeka szerint ez a fapótlási terv szakmaiatlan, a tiszafák pedig nemcsak mérgezőek, de sok vizet és párát igényelnek, ráadásul Magyarországon összesen nincs ennyi belőlük, mint amennyit a Kertem területére terveznek. A szakmailag rosszul előkészített határozat miatt a zuglói önkormányzat néhány napon belül fellebbez az V. kerületi Kormányhivatalnál, bízva annak visszavonásában – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A Városliget Zrt. március 29-én közölte, hogy a Városligetben lévő hatezer fa csaknem tíz százaléka beteg, illetve balesetveszélyes, ezeket fokozatosan el kell távolítani, és gondoskodni kell pótlásukról. Mint írták, kedden a Városligeti tó mellett kidőlt egy 70 éves, elöregedett nyárfa, amely ugyan balesetet nem okozott, de jelzi, hogy mihamarabb el kell távolítani a beteg fákat.

Fotó: Képszerkesztőség

Március 19-én Karácsony Gergely zuglói polgármester arról beszélt a helyszínen, örül, hogy a pártok és a civil szervezetek spontán szerveződése megnyerte az első csatát. “Remélem, hogy a háborút is megnyerjük a Városliget, és a budapestiek egészsége érdekében” – mondta a PM társelnöke. Szerinte az egyetlen, és talán az utolsó esély az, ha a testükkel védik meg a fákat, ezért mindenkit várnak. Mint fogalmazott, már csak a polgári engedetlenség eszközei maradtak, nem hagyják el a területet, ahol a tervek szerint kulturális programokat szerveznek.

Várnai László, a Civil Zugló Egyesület elnöke arra kérte azt a húszezer embert, akik korábban aláírták a petíciójukat a Városliget beépítése ellen, hogy ők is menjenek ki a Városligetbe, védjék meg együtt a fákat. Azt is elmondta, hogy az egyesület a két japán építészirodának is átadja az aláírásokat, mert szerinte nekik nem szóltak a tiltakozásról.

“Célunk, hogy társadalmi nyomásra feladják a Liget Budapest Projektet. Ha kell, hajlandóak vagyunk elmenni a falig” – jelentette ki a Legyen a Liget a kertem-csoport tagja, Csák Gergely. Megjegyezte, azt szeretné, ha mindenki a Városligetben tiltakozna, akinek fontosak a fák és Budapest levegője.

Az LMP politikusa, Csárdi Antal szerint Budapest ellenségei rárontottak a Városligetre, a város tüdejére. Azt mondta, eljött az ideje annak, hogy közösen akadályozzák meg a rombolást.

“Ez egy régi harc, ami most élesbe fordult. A kormány szembe megy a budapestiek akaratával. Biztos vagyok benne, hogy az emberek – pártállástól függetlenül – nem akarják, hogy beépítsék a területet” – mondta Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke.

A PM feljelentést tett, és ombudsmanhoz fordul

A fakivágások ügyében feljelentést tett pénteken a Párbeszéd Magyarországért (PM). A párt álláspontja szerint hivatali visszaélés történt, mert bár a szükséges engedélyt a Városliget Zrt. szerdán megkapta, az azonnal hatályba is lépett, és nem vette figyelembe az esetleges fellebbezést. “Bár a kiemelt beruházásokról szóló törvény elvben lehetőséget ad egy ilyen lépésre, ez egy jogállamban nem lehet törvényes, mivel az érintettek, a zuglói önkormányzat a fakivágások után ismerhették csak meg a határozat tartalmát” – olvasható a párt közleményében. A PM emellett azt is közölte, súlyosan sérti a lakosság egészséges környezethez való alkotmányos jogait, ha ép fákat vágnak ki tömegesen, ezért ombudsmanhoz fordulnak.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a Főkert munkatársai csütörtökön kezdtek hozzá a favágáshoz a volt Hungexpo-épületek helyén. A munkálatok megkezdése után azonban tiltakozók jelentek meg az érintett területen, hogy megakadályozzák a favágást. A Városliget Zrt. sajtóreferense később arról tájékoztatott: ideiglenesen leállították a munkálatokat, mert veszélyes lenne folytatni a fák kivágását, amíg civilek tartózkodnak a helyszínen. Zalka Szilvia hangsúlyozta, még nem tudják mikor, de biztosan folytatják a munkát.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb