Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Ági néni századikba lépett

Ma ünnepli 99. születésnapját Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász, a Nemzet Sportolója és a világ legidősebb ötkarikás aranyérmese.

A zuglói Postás SE egykori sportolója (1945-1950 között) Klein Ágnes néven született Budapesten. 1947 és 1956 között 46-szoros magyar bajnok volt, mellyel mind a mai napig rekordernek számít a hazai tornasportban. 1948-ban zuglói színekben jutott ki a londoni olimpiára, ahol viszont egy sajnálatos sérülés miatt nem tudott elindulni. Helsinkiben és Melbourne-ben azonban kárpótolta magát, a két játékokon összesen öt arany-, három ezüst- és két bronzérmet szerzett. A tíz éremmel nem mellesleg minden idők legeredményesebb sportolóinak rangsorában Gerevich Aladár mögött az előkelő második (a nők között az első) helyen áll. A Melbourne-i olimpiáról sokadmagával nem tért haza, 1957-ben Izraelben telepedett le, ahol meghatározó szerepet vállalt az izraeli tornasport
megteremtésében.

Az izraeli és magyar állampolgársággal is rendelkező egykori sportoló jelenleg Budapesten él, és jó egészségnek örvend. Legutoljára két és fél éve, a Csanádi Árpád Általános Iskola és Gimnázium meghívásának eleget téve járt a kerületben. Akkor Ági néni a kéznyomatát az Őrnagy utcában hagyta.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb