Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Átadták a felújított zsinagógát

Hivatalosan is átadták a 2016-ban leégett Thököly úti zsinagóga felújított épületét, s ennek alkalmából emléktáblát avattak. Az ünnepségen a kerületi zsidóság vezetőin kívül jelen volt Karácsony Gergely főpolgármester, Horváth Csaba, Zugló polgármestere, a Mazsihisz elnöke és ügyvezetője, Izrael Budapestre akkreditált nagykövete, és miniszterhelyettes a kormány részéről.

Megmozdult a zsidóság 2016 októberében, amikor épp a Tóra ünnepének éjszakáján leégett zuglói zsinagóga fotója bejárta a világot. Sajnos szomorú esemény kapcsán lett ismertté az intézmény. Amerikától Ausztráliáig, Skandináviától Szicíliáig mindenki adakozott, pénzzel vagy kegytárgyakkal – kezdte beszédét Kardos Péter, a zuglói egyházközösség főrabbija az újjáépített zsinagóga hivatalos átadásának ceremóniáján. A Lauder Iskola növendékei például tóratekercset készítettek saját rajzaikkal és szövegeikkel, és az egyik kisiskolás azt írta be: Azt kívánom, hogy mielőbb gyógyuljon meg a zsinagógátok. S jól írta, mondta a főrabbi, mert a léleknek is gyógyulnia kellett.

Fotó: Balogh Róbert

Az ünnepségen részt vett Orbán Balázs miniszterhelyettes, aki elmondta, hogy a kormány 142 millió forinttal támogatta az újjáépítést, amelynek költsége információink szerint több mint 300 millió forint volt, a hiányzó 160 millió adományokból gyűlt össze.

Az ünnepségen beszédet mondott Izrael Budapestre akkreditált nagykövete, Yacov Hadas-Handelsman, valamint Karácsony Gergely főpolgármester. Ő a kisiskolás Tóra-üzenetét felidézve úgy fogalmazott, hogy az épületek gyorsabban gyógyulnak, mint a lelkek, ezért fontos arról beszélnünk, mit kell tenni a sebek begyógyításáért.

Fotó: Balogh Róbert

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb