Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Átadták a megújult patakpartot

Egész napos kulturális és sportprogramok kíséretében adták át a Rákos-patak Mogyoródi út – Egressy út között megújult szakaszát. A revitalizáció harmadik ütemében természetközelivé vált partrészen vizet megközelítő sétány, okos kerékpáros pihenő és kiülési lehetőséget biztosító helyek is épültek.

A nemzeti színű szalagot Karácsony Gergely főpolgármester, Horváth Csaba polgármester és Tóth Csaba, Zugló szocialista országgyűlési képviselője vágta át.

Horváth Csaba beszédében kiemelte: a Rákos-patak évtizedeken keresztül csatornaként funkcionált, élővilága kihalt, hulladékkal és környezetszennyező anyagokkal volt tele. Zugló önkormányzata ezt nem fogadta el, ezért tervet készített a természetközeli állapot visszaállítására.

A polgármester hangsúlyozta, a Mogyoródi út – Egressy út közötti patakszakaszon a beruházás a főváros TÉR_KÖZ pályázatán elnyert 300 milliós forintos támogatással valósult meg. Így az önkormányzat az önerővel együtt közel fél milliárdot fordíthatott a fejlesztésre, amelyből nemcsak a patakpart, hanem a meder is megújult.

Karácsony Gergely főpolgármester rámutatott: a TÉR_KÖZ pályázaton elnyert támogatással megvalósult revitalizáció előkészületei még zuglói polgármestersége idején indultak meg. Mint kifejtette, nagyon fontosnak tartja ezt a beruházást, mert az elmúlt évtizedekben a világban az volt a tendencia, hogy a városokban élőket elválasztják a település vizeitől, most viszont változás állt be, megpróbálják a városi vizeket közelebb vinni az emberekhez.

Szabó Rebeka alpolgármester azt mondta: sokan és sokat dolgoztak azon, hogy a 2014-es választási kampányukban megígért revitalizáció megvalósuljon. Az alpolgármester szerint a beruházásnak számos olyan eleme van, amely nemcsak kellemes környezetet teremt a patakot felkeresők számára, hanem biztosítja a vízfolyás növény és állatvilágának életfeltételeit, illetve elősegíti a szárazföldi és a vízi fajok számának gyarapodását.

Hajdu Flórián alpolgármester arról beszélt: a Rákos-patak revitalizációja három ütemben valósult meg, amely során a pataknak több mint egy kilométeres szakasza újult meg. A Mogyoródi út – Egressy út közötti átépített partszakaszon padok, szemétgyűjtő ládák, napozóágyak, biciklitároló és ivókutak is létesültek. A zöldfelületet pedig nemcsak megújították, hanem bővítették is.

A rendezvényen jelen volt Schirilla György sportoló is, aki a patakszakasz elkészülte kapcsán közös örömfutásra invitálta az esemény résztvevőit. A bemelegítés után a mozgásra vágyók Schirilla György és Horváth Csaba polgármester vezetésével kocogták körbe a revitalizált területet. A futást követően Schirilla György megmártózott a Rákos-patakban.

A vízből kijövő sportoló elmondta: csodálatosnak tartja a partszakasz megújítását. Neki, mint természetszerető embernek felemelő érzés ilyet látni. Szerinte egy kerület gazdagságát nem anyagi lehetőségei mutatják meg, hanem az, hogy miként hasznosítja természeti értékei az ott élők javára.

Schirilla György arról is beszélt, hogy a Rákos-patakhoz több emlék is köti. Ezek között van, amikor gyermekkorában a szüleivel felkeresték a patak forrását. Emellett arra is emlékszik, hogy a vízfolyás mentén régen libák legeltek, a mai modern házak helyén pedig parasztházak álltak.

A patakavató családi napra ellátogatókat színes programok várták. Volt kézműves termék bemutató, zsonglőr- és bűvész-show, kutyás előadás. Az eseményen koncertet adott Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar, valamint Vastagh Tamás énekes. A patak élővilágáról pedig Szabó Rebeka alpolgármester és Szendőfi Balázs filmrendező tartott filmmel illusztrált ismeretterjesztő előadást. A gyerekeket többek között ugrálóvár, Rákos-patak kvíz és arcfestés várta. Az egész napos eseményen megjelentek megtekinthették a Rákos-patak revitalizációját, illetve az új zuglói Városközpontot bemutató filmet is.

A Rákos-patak zuglói szakaszának revitalizációja az önkormányzat egyik legnagyobb idei beruházása. A fejlesztés harmadik ütemében elkészült Mogyoródi út – Egressy út közötti szakaszon

1350 négyzetméter szórt burkolatú sétány épült, 29 új pad, 6 napozóágy, 25 hulladékgyűjtő, 6 kerékpártámasz és 2 ivókút került kihelyezésre. A sétány napelemes térvilágítást kapott, a Mogyoródi úti sportpályánál pedig okos kerékpáros pihenő létesült. A Megújult területre 8800 cserjét, 1500 évelő növény, 87 fát ültettek és összesen 13 000 négyzetmétert gyepesítettek.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot Adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra, valamint az útfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb