Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Átadták a megújult patakpartot

Sajtótájékoztató és sajtóbejárás keretében adták át a Rákos-patak Egressy út – Bartl János utca között megújult szakaszát. A revitalizált partszakaszon vízlépcső, kitekintő támfal és kiülési lehetőséget biztosító lépcsősor is épül.

A nemzeti színű szalagot Karácsony Gergely főpolgármester, Horváth Csaba polgármester és Tóth Csaba, Zugló szocialista országgyűlési képviselője vágta át.

Tóth Csaba beszédében kiemelte: a zuglóiak hosszú évek óta várnak arra, hogy a Rákos-patak és környéke megújuljon. A politikus azt is elmondta, hogy a fejlesztés három ütemben valósul meg. Először a Bartl János utca – Egressy út közötti 400 méteres szakasz készült el a lakóparkot építő beruházóval 2017-ben kötött területrendezési szerződés keretében. Második ütemben a Mogyoródi út – Egressy út közötti rész épül meg a főváros TÉR_KÖZ pályázatán elnyert támogatásból, míg végül a Bartl János utca – Szugló utca közötti terület válik természetközelivé egy másik ingatlanberuházóval kötött megállapodás alapján.
Tóth Csaba szavaiból az is kiderült, hogy a Mogyoródi út – Szugló utca közötti, mintegy 1000 méter hosszú partszakasz revitalizációja 1 milliárd forintba kerül.

Fotó: Subits-Tóth Gergő

Karácsony Gergely beszédében rámutatott: az ember ősidők óta keresi a vízpart közelségét. Ez egy fontos kapcsolat, ami az elmúlt évtizedek fejlesztései során megszakadt. Most a főváros vezetése azt próbálja helyreállítani a pesti rakpart revitalizációjával, hogy a Duna közelebb kerülhessen a budapestiekhez. A főpolgármester hangsúlyozta: a Dunához hasonlóan fontosak a kis városi patakok és tavak is. Még 2014-ben, polgármester-jelöltként vállalta szövetségeseivel a választási kampányban, hogy a Rákos-patak mentén egy zöld rekreációs övezetet alakítanak ki. Az elkezdett munka most valósul meg, amely közelebb hozza a természetet mindazokhoz, akik a patakpartot felkeresik. Karácsony Gergely kijelentette, büszke arra, hogy a revitalizáció második szaka 300 millió forintos fővárosi támogatással valósulhat meg.

Horváth Csaba polgármester azt mondta: a legfontosabb, hogy minden nehézség ellenére is folytatódik a Zöld Zugló program. A természetközeli állapotot visszaállító beruházás várhatóan őszre készül el. A megújult patakpart nem csak a zuglóiaknak, hanem az ide látogatóknak is maradandó élményt fog nyújtani.
A polgármester beszédében arra is kitért, hogy az elkövetkezendő hónapokban megújuló partszakaszon a természetközeli állapot visszaállításán túl lesznek kiülő padok, napozóteraszok, játszóeszközök, ivókutak is, a közvilágítást pedig napelemes kandeláberek szolgáltatják majd. A beruházás kezdeti lépéseként a fejlesztési területre 100 fát és 10 ezer cserjét ültetnek el.

Fotó: Subits-Tóth Gergő

Hajdu Flórián beruházásokért felelő alpolgármestertől megtudtuk: tavaly szeptemberben született döntés arról, hogy a Zugló által a fővárostól TÉR_KÖZ pályázaton elnyert háromszor 100 millió forintos támogatás összevonható egy projektbe, és a Rákos-patak Mogyoródi út – Egressy út közötti szakaszának a komplex revitalizációjára fordítható. Mint az alpolgármester kifejtette, ez egy kézenfekvő megoldás volt, ugyanis a két további szakasz rendbetételét sikerült másik forrásból elindítani. Az alpolgármester elmondta: a patak ezen szakasza andezittel töltött RENO matracos burkolatot kap. A megújuló partszakaszon több ezer növényt és cserjét ültetnek el, illetve pihenőpontokat alakítanak ki. A fejlesztés eredményeként lesz olyan hely, ahol elérhető közelségbe kerül a víz. A kerékpárosok számára pedig a Mogyoródi úti pályánál pihenőt alakítanak ki.

Az átadást követően a politikusok sajtóbejárást tartottak, ahol az újságíróknak bemutatták a Bartl János utca – Szugló utca, illetve Mogyoródi út – Egressy út közötti fejlesztésre váró szakaszt. Az itteni munkaterületen egy markológép segítségével a sajtónyilvánosság előtt ejtették meg az első kapavágást.

Elindult Zugló klímastratégiájának véleményezése is:
https://www.zuglo.hu/vegyen-reszt-a-keruleti-klimastrategia-kozossegi-egyeztetesen/

Itt szólhat hozzá: https://www.zugloklimastrategia.hu/velemenyezes/

A kép kattintásra nagy méretben nyílik meg.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb