Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Befejeződött a kerékpáros turizmust fejlesztő projekt

Online konferenciával zárult az Európai Uniós támogatással létrejött nemzetközi EcoVeloTour projekt. A Zugló konzorcium vezetésével megvalósult, a Rákos-patakot is érintő együttműködés a Duna régiót átszelő Eurovelo kerékpárútvonal bringás turizmus fejlesztéséhez kapcsolódott.

A társuláshoz a Budapesti Corvinus Egyetem mellett több Duna menti ország felsőfokú oktatási intézménye, tudományos intézete, turisztikai- és civil szervezete is csatlakozott.

– Az előző ciklusban egy projektfejlesztő cég javaslatára pályáztunk – mondta Szabó Rebeka alpolgármester, aki a konzorciumot vezető Zuglót képviselte az EcoVeloTour programban, hozzátéve: ekkor már intenzíven foglalkoztak a Rákos-patak menti kerékpárút fejlesztésével, ami az eredményes tenderrel projektterületté vált.

– A járvány ellenére is sikerült a kitűzött céljainkat megvalósítani – hangsúlyozta az alpolgármester, megjegyezve: a személyes tapasztalatcserék a pandémia miatt elmaradtak, viszont terven felül megvizsgálták annak turizmusra gyakorolt hatásait.

Szabó Rebeka alpolgármester kerékpáron - fotó

Szabó Rebeka alpolgármester / Fotó: Balogh Róbert

A három éves program eredményeként a Rákos-pataknál kerékpáros infrastrukturális fejlesztés valósult meg. Ezen túlmenően a Corvinus Egyetem kidolgozta a patak ökoturisztikai és kerékpáros turisztikai fejlesztési stratégiáját, illetve közreműködésével olyan információs táblák készültek, amelyek a vízfolyás menti kerületek kulturális és természeti értékeit ismertetik meg a bringásokkal.

– A mintaprojektünk keretében okos kerékpáros pihenőhely létesült a Mogyoródi úti sportpályánál – közölte Merker Viktor projektmenedzser, hozzáfűzve: ez csak a patakszakasz revitalizációjának befejezése után lesz használható.

A napelemes energiaellátású, fedett pihenőhelyen van kerékpártároló, wifi és mobiltelefon töltési lehetőség is, illetve megtudhatók az aktuális időjárási adatok.

– A járvány miatt több utazás elmaradt, az így megmaradt pénzből, valamint a programban elnyert többletforrásból egy olyan applikáció készült, amely segítségével a Dunamenti kerékpárúton, és a csatlakozó utakon több, mint 2500 km hosszban a programban felmért aktuális adatok és információk alapján a túrázók tájékoztatást kaphatnak arról a környékről, ahol éppen elhaladnak – fejtette ki Merker Viktor, hangsúlyozva: ezen túlmenően elkészítették a projekt e-learning anyagát is.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb