Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Bemutatták a Több mint lakóház projektet

Közös mosókonyha és közösségi terek is helyet kapnak abban a lakóházban, amely az Európai Bizottság Urban Innovative Actions 1,5 milliárd forintos támogatásából épül fel. A házban 27 önkormányzati bérlakás lesz, amelyekbe hátrányos helyzetű zuglóiak költözhetnek.

A többszintes lakóház a Gizella út 14-16. szám alatti önkormányzati tulajdonú telekre épül, a munkálatok várhatóan tavasz végén kezdődnek. – Olyan házat szeretnénk, amely a már itt élők számára is követhető módon jön létre, és épül meg. Olyan házat szeretnénk, amelyben zuglói rászoruló fiatalok, idősebbek, sokféle társadalmi helyzetben élő ember találhat otthonra – mondta az építési telken megtartott bemutatón Karácsony Gergely polgármester.

Fotó: Képszerkesztőség

A szociális ügyekért is felelős alpolgármester, Szabó Rebeka hangsúlyozta, a projekt lényege, hogy egy közösségi, fenntartható lakóház jöjjön létre, miközben egyszerre kezelik a társadalmi és a környezeti kihívásokat. – Ezzel a programmal segíthetünk a lakhatási gonddal küszködőknek, a környezeti problémákra pedig úgy reagálunk, hogy az építésnél figyelünk az alacsony energiafelhasználásra, és szem előtt tartjuk, hogy a lakók se használjanak sok energiát – fogalmazott Szabó Rebeka.

Fotó: Képszerkesztőség

Az alpolgármester kiemelte: szeretnék, ha sokszínű közösség jönne létre, éppen ezért közös mosókonyhát is terveztek, valamint a földszinten lesz egy közösségi tér, ahol akár közös születésnapi ünnepségeket is lehet tartani. A leendő lakók támogatást kapnak abban is, hogyan lehet használni egy modern, okos technológiával felszerelt házat. Megtanulhatják például az esővíz és a szürkevíz hasznosítását, a komposztálást, a biohulladék újrahasznosítását is, így a ház körüli kertben körkörös gazdaságot alakíthatnak ki.

Fotó: Képszerkesztőség

A résztvevőknek Reith András tervező beszélt az épülő házról. A szakember kifejtette, a lakásoknak mindössze párezer forintos rezsiköltsége lesz, az áramot a tetőre helyezett panelek, a fűtést és a meleg vizet geotermikus szondák biztosítják majd a szociálisan rászoruló embereknek.

Fotó: Képszerkesztőség

A nagyméretű tablóképekkel és virtuális bejárással színesített projektbemutató után az érdeklődők, a telek szomszédságában élők kérdezhettek, kötetlenül beszélgethettek a kerület vezetőivel és a szakemberekkel. Többeket érdekelt, hogy mekkora lakások lesznek az épülő házban, és az is, hogy kik költözhetnek be. Elhangzott, hogy az új épületben csak zuglói, lakhatási gondokkal küzdők – egyedülállók, családok – élhetnek majd. A tervezők gondoltak a mozgáskorlátozottakra is, így lesz akadálymentesített lakás is.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb