Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Botlatókő a holokauszt zuglói áldozatainak

A holokauszt magyar áldozataira emlékezve Horváth Csaba polgármester és Tóth Csaba, Zugló szocialista országgyűlési képviselője a vészkorszakban meggyilkolt két kerületi lakos, Boschán Jenőné és Szőke Simon Sándor Stefánia úti háza előtt emléküket megőrző botlatókövet helyezett el.

Horváth Csaba beszédében kiemelte: a holokauszt magyar áldozatainak emléknapjához közeledve két olyan egykori zuglói lakos botlatókövét helyezték el, akiknek a Stefánia út 16. alatt volt az otthonuk, és a vészkorszakban innen hurcolták el, majd gyilkolták meg őket a vallásuk miatt. A polgármester hozzátette, nagyon fontos, hogy a mementó kövek emlékeztessék az arra járókat a holokauszt borzalmaira, hogy soha többé ne ismétlődhessen meg ilyen tragédia.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnöke kihangsúlyozta: a holokauszt idején Európában 6 millió embert, köztük 600 ezer magyar zsidót gyilkoltak meg a vallásuk miatt. Sokuknál nem tudni, hol nyugszanak a földi maradványaik. Nekik nincsenek sírköveik, ahol tisztelegni lehet az emlékük előtt. Azért helyeznek el Európa szerte egy szobrászművész kezdeményezésére botlatóköveket az egykori lakhelyük közelében nevük feltüntetésével, hogy emlékeztessenek azokra az emberekre, akik valaha ott éltek, dolgoztak, alkottak és szerettek.

Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE) elnöke azt mondta: nincs annyi kő, mint amennyi áldozat, de ahol botlatókövek vannak, ott a meggyilkoltak már nem csupán egy számot jelentenek a nagy számsorban, hanem azt, hogy ők élő emberek voltak.

A MAZSIKE elnöke a zuglói botlatókövekről szólva rámutatott: ezeket korábban már egyszer kihelyezték, de a járdafelújítás során kiemelték őket. Az útépítők nem dobták el az emlékköveket, hanem megőrizték és visszajuttatták szervezetükhöz. Ez azt bizonyítja, hogy az emberek többsége tisztességes, megőrzi az áldozatok emlékét.

A holokauszt áldozatai előtt tisztelgő botlatókő Gunter Demnig német szobrászművész alkotása. Az első ilyet hivatalos jóváhagyással 2000-ben tették le Kölnben. A járdába belesüllyesztett 10×10 centiméteres, réz emléktáblával ellátott macskakőn a holokauszt áldozatainak a neve látható. Ezek rendszerint a legutolsó ismert lakhelyük közelébe kerülnek. Európa 26 országában eddig már több mint 74 ezer ilyen követ helyeztek el.

A szobrászművész kezdeményezésére Magyarországon 2007 óta a holokauszt áldozatainak emlékére közel 500 botlatókövet raktak le a MAZSIKE közreműködésével. Közülük mintegy 100 található Budapesten. 

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb