Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Búcsú a Picard- és a budapesti cirkuszvilág nagyasszonyától

Szomorú hírt tett közzé a világhírű Eötvös család: életének 103. évében elhunyt a hazai és a nemzetközi cirkuszvilág „Nagyasszonya”, Eötvös Nándorné.

Picard Erzsébet, vagy, ahogy őt mindenki ismerte, Elza mama, az 1917-es születésű légtornász, a híres cirkuszalapító Eötvös Nándor felesége, majd özvegye volt. Igazi cirkuszdinasztiába született bele, édesapja Jozeph Picard, a világhírű Picard cirkusz igazgatója volt. Kilenc testvér körül Elza volt a hetedik. Gyerekkorát a porond közelében töltötte, már kislány korában előfordult, hogy egy-egy produkcióban fellépett. Egyik kedvenc száma a nővérével, Picard Olimpiával előadott duó trapézszáma volt. 1939-ben ment feleségül a másik nagy cirkuszdinasztia, a szintén világhírű Eötvös Cirkusz alapítójához, Eötvös Nándor Aladárhoz. A párnak 1940 és 1955 között nyolc gyermeke született. (Eötvös Nándornak nem mellesleg már az előző házasságából is volt öt gyereke.)

Elza néni élete maga volt a történelem. Az Osztrák – Magyar Monarchiában, azon belül az I. világháború idején született egy cirkuszi lakókocsiban. Átélte az ország szétszakítását, a II. világháború borzalmait, az államosítást, az 56-osforradalmat és az azt követő megtorlást, majd a rendszerváltást is. Ez utóbbi idején már nyugdíjas volt. És Elza mama végig élte a cirkusz fejlődését, a lóvontatta kocsiktól, a kőcirkuszon át egészen a legmodernebb technikával épült cirkuszi sátrakig.

A cirkuszvilág „Nagyasszonya” ezer szállal kötődött Zuglóhoz is. A Fővárosi Nagycirkusz a második otthona volt. A legtöbb cirkuszfamília pedig a kerületben telepedett le. Elza néni századik születésnapját, 2017. október 17-én szintén a városligeti cirkuszban ünnepelték.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb