Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Cserediák programok indulnak

A trianoni országvesztés 100. évfordulója alkalmából a Közép-Pesti Tankerületi Központ két zuglói iskolának biztosít lehetőséget cserediák kapcsolatok kialakítására a kerület határon túli testvértelepüléseinek intézményeivel.

A kezdeményezés célja, hogy az élő kapcsolatokra helyezzék a hangsúlyt, és a gyerekek közvetlenül is megtapasztalhassák a nemzeti összetartozás felemelő, közösségformáló erejét.

A két kiválasztott zuglói iskola közül a Hunyadi János Ének-Zenei, Nyelvi Általános Iskola az alsórákosi Bethlen Sámuel Általános Iskolával, a zuglói Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedig a csíkcsicsói Kájoni János Általános Iskolával alakít ki cserediák kapcsolatot.

A Brassó megyei Alsórákos az egyik legrégebbi és leghatékonyabban működő testvérvárosi kapcsolata Zuglónak. A ’90-es évek végén kezdődött, a kapcsolatfelvétel oka pedig az volt, hogy Zugló legnagyobb kiterjedésű városrészét is Alsórákosnak hívják. A hivatalos delegációk évenkénti látogatásán túl minden nyáron csereprogramok is zajlanak, amelyek során már több száz gyermek üdültetése valósult meg. A körülbelül háromezres lélekszámú erdélyi településsel kerületünk 2000 áprilisa óta áll testvérvárosi kapcsolatban.

A csíkcsicsói együttműködés ennél valamivel fiatalabb, Zugló 2011-ben írta alá a Hargita megyei 3000 lakosú településsel a testvérvárosi szerződést.

A trianoni centenárium alkalmából útjára indított program eredményeképpen várhatóan sok zuglói diák látogathat majd az elcsatolt területekre, illetve sok erdélyi gyereknek nyílik majd lehetősége arra, hogy néhány napot az anyaországban töltsön.

A Közép-Pesti Tankerületi Központ a Trianon100 alkalmából a tankerületi központ Mogyoródi úti aulájában Kós Károlynak szobrot állíttatott, illetve a könyvtártermét is az erdélyi építészről nevezte el.

Fotó: Közép-Pesti Tankerületi Központ

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb