Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Díjátadó gála a Zeneházban

Zugló alapításának 84. évfordulóján az önkormányzat a Columbus utcai Szent István Zeneházban tartott ünnepi megemlékezést. A díszpolgári címek, emlékérmek, elismerő oklevelek átadásán túl ezen a rendezvényen írták alá Zugló és Opava testvérvárosi megállapodását is.

Karácsony Gergely polgármester ünnepi beszédében úg fogalmazott, a 21. századi várospolitika a közösségépítésről szól. Ezt úgy igyekezett elérni, hogy a kerület a városrész minden lakójának kollektív otthona lehessen. A közös otthonnak viszont a legfontosabb jellemzője a biztonság – tette hozzá Karácsony Gergely, megjegyezve: ennek megvalósítására az önkormányzat a rendőrséggel, a polgárőrséggel, a kerületi rendészettel és a közbiztonsággal foglalkozó helyi cégekkel karöltve egy olyan közbiztonsági modellt hozott létre, amely szavatolja, hogy Zugló a lehető legbiztonságosabb városrész legyen.

A célok elérése érdekében bővítették a térfigyelő rendszert, amely már 200 kamerával őrzi a zuglóiak biztonságát. Karácsony Gergely kijelentette: büszke a kerületben megvalósított Szomszédom a rendőr programra, amely 2019-ben Magyarország legjobb közösségi rendészeti projektje lett, Európai Uniós szinten pedig harmadik helyezést ért el. Ezek a programok vélhetően jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy Zuglóban 2014–2019 között 42 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma – jegyezte meg a polgármester, hangsúlyozva: a biztonság része a szociális biztonság is.

Támogatás és fejlesztések

Karácsony Gergely arról is beszélt, hogy miután a jogszabályi változások miatt a szociális ellátás települési feladat lett, a kerület vezetése a nélkülözők támogatására létrehozta a zuglói szociális modellt, amelyet a szakértők többsége mintaként emleget. Ennek 23 olyan eleme van, amelyek mindegyike a nehéz élethelyzetbe kerültek és a rászorulók megsegítését szolgálja – fűzte hozzá a polgármester, aki azt is elmondta, hogy a közösségi élet kibontakoztatására az elmúlt időszak legnagyobb köztér felújítását valósították meg. Ennek keretében rendbe tették a Pillangó, a Rákosfalva és a Csertő parkot, illetve a Forradalom terét is.

Fotó: Képszerkesztőség

Karácsony Gergelyn arról is beszélt, hogy Zuglóban a most lezáruló ciklusban – kormányzati segítséggel – az elmúlt három évtized legnagyobb egészségügyi fejlesztése valósult meg, amely során megújult a Csertő parki gyermekorvosi rendelő, a Zuglói Egészségügyi Szolgálatnál pedig jelentős eszközbeszerzés valósult meg. Ezzel párhuzamosan az önkormányzat 1,5 milliárd forintot fordított a kerületi fenntartású óvodák és bölcsődék felújítására, és hosszú idő után végre ismét új bölcsőde épült Zuglóban.
Karácsony Gergely befejezésül azt mondta: büszke arra, hogy polgármestersége alatt a kerületbe hárommilliárd forint pályázati pénz érkezett, amelyből kétmilliárd brüsszeli támogatás volt.

Díszpolgárok

Az elismeréseket Karácsony Gergely polgármester, Szabó Rebeka, Hajdu Flórián, Horváth Zsolt és Rozgonyi Zoltán alpolgármesterek, valamint Tóth Csaba országgyűlési képviselő adták át a pénteki ünnepségen.

Zugló Díszpolgára címet vehetett át dr. Vass László, közgazdász, politológus, egyetemi tanár, a Budapesti Kommunikációs Főiskola alapító igazgatója, Kabdebó Lóránt irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár, Szabó Lőrinc monográfusa, Janicsák István előadóművész, zenész, író, dalszövegíró, dr. Lebovits Imre mérnök-közgazdász, a Budapesti Műszaki Egyetem Központi Könyvtárának nyugalmazott főigazgatója, holokauszt túlélő és Balázsi Gyöngyike nyugdíjas óvodapedagógus. Posztumusz Díszpolgári címben részesült dr. Radó Dezső kertészmérnök-közgazdász, címzetes egyetemi docens, a környezet- és a fák védelmezője. A díjat özvegye, dr. Radó Dezsőné vette át.

Rendvédelmi elismerések

Zugló Közbiztonságáért Elismerő Oklevélben részesült Sütő László rendőr főtörzszászlós, Őz Miklós rendőr törzszászlós, Gyöngy Adrienn rendvédelmi alkalmazott, Barta Sándor tűzoltó törzszászlós, Kizlinger Dávid közterület-felügyelő, szolgálatirányító, valamint Reiter-Deák Réka polgárőr és Nádasvölgyi József, a Zuglói Közbiztonsági Non-profit Kft. munkatársa.

Emlékérem-adományozás

Zuglóért Emlékérmet kapott Ágoston Gabriella, a Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény intézményegység vezetője, Kissné Kalló Györgyi, a Zuglói Egyesített Bölcsődék vezetője, Dr. Neizer-Kiss Irma önkéntes közösségfejlesztő és lakossági programszervező, Szőcs-Gor Ana, Zugló testvérvárosának, az erdélyi Alsórákos óvodavezetője, Vig József Lőrincné nyugdíjas óvodavezető, a Zuglói Herman Ottó Tudásközpont Általános Iskola nevelőtestülete. A díjat Tószegi Attila igazgató és Szendreiné Petrik Katalin igazgatóhelyettes vette át.

Testvérvárosi megállapodás

A díjátadó gálán Karácsony Gergely polgármester és Navrátil Tomáš, a kelet csehországi Opava város polgármestere testvérvárosi megállapodást írt alá. Navrátil Tomáš reményét fejezte ki, hogy a két város között régóta fennálló kapcsolat továbbra is virágozó marad, és előnyös lesz mindkét fél diákjai, sportolói, művészei és lakosai számára. Karácsony Gergely pedig azt mondta, a magyar és a cseh település között lengyel testvérvárosuk, Racibórz közvetítésével jó és széleskörű kapcsolat bontakozott ki, melyet a testvérvárosi szerződés aláírásával most hivatalossá is tesznek.

Az ünnepségen Bodrogi Éva énekművész és dr. Marczi Mariann zongoraművész működött közre.

A díjátadón készült képekből összeállított fotógalériát ide kattintva tekintheti meg.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb