Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Díjkiosztó: több mint ötezer zöldalkotás a Klíma Kupán

Többszáz résztvevő gyerek, 907 elültetett növény, 180 állatotthon, bevásárlózsákok, madárodúk, újrahasznosított műanyagok, plakátok, rajzok, videók, zsákszámra összeszedett hulladék – ezek jellemzik a szeptemberben elindult Zuglói Klíma Kupát, amelynek december 15-én hirdették ki az eredményét.

A klímavédelemmel foglalkozó játékos vetélkedő során az ovisok és az iskolások pontokat gyűjthettek intézményeiknek, mindeközben rengeteget tanultak a környezetvédelemről, a klímavédelemről, a fenntarthatóságról. Szabó Rebeka alpolgármester elmondta, a kerület képviselő-testülete nyáron elfogadta Zugló klímastratégiáját, a Klíma Kupa feladatai pedig a stratégiában található helyi sajátosságokra is reagáltak. – A program nagyon fontos szemléletformáló része volt a játékos vetélkedő, az pedig fantasztikus, hogy 43 kerületi intézmény versenyzett. Az óriási érdeklődést mutatja, hogy több komposztláda készült, mint amennyien versenyeztek. Hatalmas dolog ez, mert a mostani gyerekek kezében lesz a legtöbb eszköz a klímaválság elleni küzdelemben – fogalmazott Szabó Rebeka az online programon.

Szabó Rebeka alpolgármester a klímakupa eredményhirdetésén

Az eredményhirdetést az ovisok és az iskolások munkáiból összeállított videókkal tarkították a szervezők. A kis bemutatókból kiderült, hogy a kicsik valóban játékos formában tanultak, sőt olykor-olykor a gyerekek szülei is csatlakoztak.

Farkas Tiborné Rózsa, a Zuglói Egyesített Óvodák vezetője nagyon büszke arra, hogy a kerületi ovik elkötelezettek a környezetvédelem, a környezettudatosság mellett, számos tagintézmény viseli a zöld óvoda címet. Hangsúlyozta, kiemelten fontos a gyerekek szemléletformálása, ami a szülőkre, nagyszülőkre is hatással lehet.

A Közép-Pesti Tankerületi Központ főosztályvezetője, Viszokai Beáta úgy vélekedett, hogy a felnőttek feladata, hogy legalább olyan bolygót hagyjanak a következő generációkra, ami legalább annyira élhető, mint a mostani nemzedéknek, de ezt a célt a klímavédelem területén nem elég hangoztatni, mindenkinek tennie kell ezért, a pedagógusoknak és a gyerekeknek egyaránt. S mint mondta, nagyon büszke a résztvevőkre, mert nemcsak beszélnek a problémáról, hanem megtették az első lépéseket.

Az óvodák a helyezésüktől függően építő játékokat, diavetítőt, diafilmeket, ültethető ceruzákat, élménynapokat, állatos hűtőmágneseket, az iskolák többi között csillagászati teleszkópot, ismeretterjesztő DVD-csomagokat, társasjátékokat, napelemes játékokat különböző belépőket nyertek, de a támogatóknak köszönhetően azok az intézmények is kaptak ajándékcsomagot, akik nem értek el dobogós helyezést.

A versenyben a legtöbb pontot a Hétszínvirág Tagóvoda gyűjtötte, a második a Herminka Tagóvoda, a harmadik helyezett pedig a Kincskereső Tagóvoda lett, az iskolák versenyét a Móra Ferenc Általános Iskola nyerte, a képzeletbeli dobogó második fokára a Herman Ottó Tudásközpont Általános Iskola állhatott, a harmadik helyen a Dr. Mező Ferenc Általános Iskola végzett.

A négytagú zsűri különdíjjal jutalmazta egy-egy kategória kiemelkedő alkotását. A Zöld Lurkók Óvoda Maci jelű ovisát, a Herman Ottó Tudásközpont Általános Iskola Aranyalmák csapatának klímavédelmi plakátját, a Jókai Mór Általános Iskola Ökoszisztemek csapatát, az Álmos Vezér Gimnázium, Pedagógiai Szakgimnázium és Általános Iskola 1.a osztályának videós pályázatát, és a Munkácsy Mihály Általános Iskola 6.a osztályának Klíma Hírek című videóját emelték ki.

Az ünnepi díjkiosztó Kardos-Horváth János, a Hahó Együttes énekesének meglepetés-videójával zárult. Egyébként a Zuglói Klíma Kupa feladatgyűjteménye továbbra is elérhető, ami továbbra is használhatnak az intézményekben és otthon is.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb