Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Döntött a testület a házfelújítási támogatásokról

Felújítási támogatások odaítélése, kártérítések kifizetése – ezekről is döntött a képviselő-testület csütörtöki ülésén.

Az ülés kezdetén Horváth Csaba polgármester (MSZP) bemutatta a tanácskozáson megjelenteknek Zugló új jegyzőjét, dr. Tiba Zsoltot, akiről elmondta, hogy 20 éves önkormányzati tapasztalattal rendelkezik és majdnem két évtizeden át Budapest főjegyzője volt.

Felújítási támogatás

A testület döntött továbbá a társasházak és lakásszövetkezeti épületek felújítási támogatására kiírt tenderre benyújtott pályázatokról is.
Az önkormányzat a vissza nem térítendő pályázat finanszírozására 300 millió forintot biztosított.  A tenderen a legalább hat lakásos zuglói társasházak és lakásszövetkezet indulhattak.  Összesen 371 pályázatot nyújtottak be, melyek támogatási igénye meghaladta az 1,3 milliárd forintot. A testület 74 pályázatot fogadott el.  A tenderen elért eredményéről a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. értesíti a pályázókat.

Kártérítés

A képviselő-testület arról is határozott, hogy elfogadja a Fővárosi Ítélőtábla döntését az Erzsébet királyné útja 62/C. alatt 2007 nyarán bekövetkezett gázrobbanás ügyében és intézkedik az Ítélőtábla, valamint a Fővárosi Törvényszék végzésében meghatározott kártérítés- és kamat kifizetésére, amely a perköltséggel együtt 120,3 millió forintot tesz ki.

Az önkormányzati tulajdonú Erzsébet királyné útjai ingatlanban 2007. június 16-án történt gázrobbanás, amely következtében az épület életveszélyessé vált. A baleset után a házban lakók kártérítési pert indítottak az önkormányzat ellen.

A testület alapítványok támogatásáról is döntött. A képviselők a mozgásukban korlátozott zuglói betegeket is szállító Transz Ambulance Alapítványnak 350 ezer forintos támogatást szavazott meg. A Zuglói Munkácsy Iskoláért Alapítványnak pedig a hagyományos óvodás rajzpályázata lebonyolítására és díjazására 150 ezer forintot hagytak jóvá.  A pályázaton általában mintegy 150 óvodás indul és a legjobb 20 pályaművet jutalmazzák.

Alacsonypadlós trolibuszok

A képviselő-testület azt is eldöntötte, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak javasolja, a Millenniumi Földalatti Vasút Mexikói úti végállomásánál található pavilonok fennmaradási engedélyét legfeljebb egy évre hosszabbítsa meg.

A pavilonsor tulajdonosai szeptemberben azt kérték Zugló önkormányzatától, hogy a közterület-használati megállapodás öt éves meghosszabbítását támogassa. Ezt a képviselők azért nem karolták fel, mert megítélésük szerint a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló telken 20 éve létesített kereskedelmi-szolgáltató pavilonok városképi szempontból Zuglónak nem előnyösek.

A képviselők ezen túlmenően úgy határoztak, kezdeményezik a BKK-nál, hogy a hétvégi piacnapon a 77-es és a 82-es trolibuszoknál valamennyi ajtót igénybe lehessen venni a felszállásra, illetve az Örs vezér tere és az Uzsoki Utcai Kórház közötti járat a hét minden napján, míg az Öv utcától a Puskás Ferenc Stadionig közlekedő jármű lehetőség szerint, de legalább hétvégén alacsonypadlós legyen.

A testület döntött adóváltozásokról is. Az elfogadott határozat szerint január 1-től a telekadó 354 Ft/m2/évre, míg az idegenforgalmi adó 530 Ft/vendégéjszakára módosul. A sávos kivetésű építményadó 1400 és 1950 Ft/m2/év közöttire változik. Az adóköteles lakások után a jövőben 1400 Ft/év/m2, míg garázsokért átlagosan 20 000 Ft/év körüli adót kell fizetni. Utóbbival kapcsolatos kedvezményekről a későbbiekben határoznak.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb