Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Egymásért kell dolgozniuk a romáknak

A romák oktatásáról, foglalkoztatásáról, valamint lakásproblémáikról is szó esett a Jelen és jövő – Általános helyzetértékelő roma konferencián március elsején.

Szabó Rebeka alpolgármester köszöntőjében azt mondta, Zugló vezetői a színvak esélyteremtésben hisznek, minden kisebbség fontos részét képezi a kerületnek. Emellett komoly eredménynek nevezte, hogy újra van roma nap, de mint mondta, probléma, hogy nem elég hatékony a romák érdekképviselete, ezért arra kérte a vezetőiket, mutassanak példát, és támogassák az önkormányzat munkáját azzal, hogy elmondják, miben tudnak segíteni.

A Zuglói Civil Házban megrendezett programon részt vett Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkára is, aki hangsúlyozta: jó úton indultak el, hiszen Európában Magyarországon a legmagasabb a roma foglalkoztatási ráta. Beszédében kitért a romák oktatására és a roma nőknek indított programra is.

Fotó: Balogh Róbert

A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a romák közötti széthúzás komoly probléma, és törekedni kell annak megszüntetésére. A felszólaló szakértők kiemelten foglalkoztak a romák lakásproblémáival is. Ezzel kapcsolatban Sztojka Gyöngyi, a Zuglói Roma Önkormányzat képviselője azt mondta, ez a probléma Zuglóban is jelen van. Hangsúlyozta, azt szeretnék elérni, hogy a kerület vezetése adja ki a romáknak a rossz állapotban lévő önkormányzati lakásokat, cserébe a lakók felújítanák azokat. A képviselő szerint a romáknak egymásért kell dolgozniuk, mert csak így tudnak kitörni jelenlegi helyzetükből.

A szerdai rendezvényen megjelent Hevér László György önkormányzati képviselő és Sokacz Anikó is. A civil és nemzetiségi tanácsnok kifejtette, az összes zuglói nemzetiségi önkormányzattal jó kapcsolatot alakítottak ki, a program pedig jó alkalmat teremtett arra, hogy még többet megtudjanak a romák problémáiról, terveiről.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb