Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a gyerekekre

Szociális szempontból Zugló egy kiváló kerület, kiváló kollégákkal, jó együttműködésekkel, jó vitákkal – hangzott el a február 28-i humán fórumon, ahol a területen dolgozó szakemberek tanácskoztak. A programon hangsúlyozták, egyre több a bántalmazott, elhanyagolt kiskorúak száma, ezért a társszakmák szoros együttműködésére van szükség.

A programot Horváth Csaba polgármester nyitotta meg, aki rávilágított: ez a szakma egy olyan terület, ami akkor kerül reflektorfénybe, ha baj van, és akkor derül ki az is, hogy mennyire alulfinanszírozott a terület. – Éppen ezért fontos, hogy bevezettük a Zugló-pótlékot, amivel elismerjük a szakemberek munkáját, növeljük a szakma megtartó erejét, hogy ne csak erkölcsi, hanem pénzügyi elismerés is járjon mellé. Ez persze nem elegendő arra, hogy kifejezzük a tiszteletünket – mondta a polgármester, aki arra kérte a jelenlévőket, hogy forduljanak bizalommal hozzájuk, ha tudnak, segítenek.

Fontos a szakemberek támogatása

Szabó Rebeka alpolgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy a gyerek érték, óvni kell, és biztosítani az egészséges fejlődését. Mint fogalmazott, Zuglóban felkészült, sokat tanult szakemberek végzik ezt a nehéz, embert próbáló munkát, az önkormányzatnak pedig komoly feladata, hogy segítse őket. Az alpolgármester fontosnak tartja azt is, hogy a már meglévő támogatások és a Zugló-pótlék mellett a születési támogatáshoz babacsomagot is kapnak a szülők, azért pedig idén is dolgozni fog, hogy az óvodai, iskolai szociális munkát végzők megfelelő helyiséget kapjanak.

A két év alatti gyerekek a legveszélyeztetettebbek

A Zuglói Család- és Gyermekjóléti Központ igazgatója rámutatott, hogy a háló egyik végén a gyerekek, mint sebezhető csoport állnak. Pataki Éva kiemelte, tavaly nagyon sok jelzés érkezett nagyon pici gyerekekről, éppen ezért kiemelten kell figyelni rájuk. A háló másik végén pedig a magukra maradt idős, mentálisan rossz állapotban lévő emberek vannak. – Egyre nehezebb a feladat, sok szakma együttműködésére van szükség. Arra kérem a társszakmákat, a jelzőrendszer tagjait, hogy már az első, figyelmeztető jeleknél szóljanak, hiszen a kollégáimtól azt várják, hogy higgadt, tudatos és tervezett cselekvés legyen egy-egy esetben, ahhoz azonban idő kell – részletezte Pataki Éva.

Fotó: Képszerkesztőség / kepszerk.hu

Várandósság alatt is sokan kerülnek krízisbe

A köszöntők után beszámolókkal folyatódott a program, amelyen részt vett mások mellett Rózsa András alpolgármester és Hevér László György önkormányzati képviselő, a népjóléti bizottság elnöke. Szenthe Zsolt, a Zuglói Család- és Gyermekjóléti Szolgálat szakmai vezetője többek között elmondta, jelentősen átalakult az ügyfélkör – tavaly megnőtt a 0-2 év közötti gyerekek száma, és megnőtt a várandós-krízis is. Míg 2018-ban nyolcan, 2019-ben huszonhárman jelezték, hogy babájukkal nem tudnak hova menni. A Zuglói Család- és Gyermekvédelmi Központ vezetője, Varga Sándor arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy tavaly 11450-en vették igénybe a szolgáltatásaikat, és hogy egyre jobban nő a bántalmazott, elhanyagolt kiskorúak száma. Az is elhangzott, hogy a központ a speciális szolgáltatásokat is nyújt, ilyen például a kapcsolatügyeleti szolgálat, a mediáció, az utcai szociális munka, a gyermekvédelmi rendszer készenléti telefonos ügyelete, a jogi és pszichológiai segítségnyújtás, a kórházi szociális munka, a fejlesztőpedagógusi szolgálat, a jelzőrendszeri szolgálati feladatok, az óvodai, iskolai szociális munka és a szociális diagnózis készítése.

Az észlelő- és jelzőrendszer működéséről Máhr-Urbán Beatrix, jelzőrendszeri tanácsadó beszélt. Egyebek mellett arról, hogy tapasztalataik szerint a tagok közül sokan nem ismerik a bántalmazással, elhanyagolással kapcsolatos protokollt, nem ismerik azok tüneteit, későn jelzik, ha valahol probléma van, előítéletesek velük szemben, mert nem tudják, hogy mit csinálnak. A rendszer résztvevői pedig igénylik az esetmegbeszéléseket, a szupervíziókat, nehezen kommunikálnak a szülőkkel, nem képesek, nem akarnak, és nem is tudnak konfrontálódni velük. A szakemberek számára az is kérdés, hogy mikor szóljanak, és mikor ne, ha problémát észlelnek.

Fotó: Képszerkesztőség / kepszerk.hu

Foglalkozásokat tartanak az érintetteknek

Foki Csilla koordinátor, az iskolai, óvodai szociális segítő tevékenység kapcsán megemlítette, hogy a 21 helyett még csak 14-en dolgoznak a területen, de munkájukban vannak előrelépések. Kétezer gyerek vett részt különböző csoportfoglalkozásokon, amelyekből a tervek szerint többet is tartanak a jövőben, például a szerhasználat, a biztonságos internet használat, a párkapcsolat és szex, az érzelmi intelligencia, a pályaorientáció, valamint a stresszkezelés témakörökben.

Az előadók sorát Szécsi Emese, a Zuglói Egészségfejlesztési Iroda vezetője zárta. A résztvevők megtudhatták, hogy a ZEFI 2018 októberi indulása óta 11591-en vettek részt az ingyenes programokon. Az iroda munkatársai idén még 10 nagy rendezvényt tartanak, és folyamatosan fogadják a különböző intézmények megkereséseit is, hiszen rendszeresen tartanak kitelepüléseket. A házasságkötő teremben megtartott humán fórum workshop-pal ért véget. A szakemberek csoportokat alkotva beszéltek meg egy-egy témát.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot Adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra, valamint az útfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb