Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Elfogadták a kerületi klímastratégiát

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Zöld Zugló Közösségi Klímastratégia projekt, ugyanis június 14-én a polgármester átruházott hatáskörben elfogadta a klímavédelmi tervet.

Ez egy jelentős elköteleződés a kerületi éghajlatvédelmi törekvések mellett, mivel a stratégia a jövőképen és a célokon kívül tartalmazza a következő 10 éves időszakra vonatkozó konkrét terveket, intézkedéseket is.

A mintegy egy évet felölelő stratégiaalkotásban aktívan részt vettek a kerületi szereplők. Az érintettek széleskörű bevonása érdekében a kérdőíves felmérések és szakértői műhelytalálkozók mellett a dokumentum tervezetét áprilisban társadalmi véleményezésre bocsátották a készítők. Ennek során rengeteg meglátás és ötlet érkezett a helyi lakosoktól, intézményektől, cégektől, civil szakmai szervezetektől, a Budapest Éghajlat-változási Platform tagjaitól, valamint más budapesti önkormányzatoktól is.

A véleményezést és az észrevételek feldolgozását követően elkészült dokumentumot fogadta most el Zugló Önkormányzata. Az aktív részvételnek köszönhetően egy valóban közösségi vízió alakult ki a kerület klímabarát és zöld jövőképét illetően, amely most konkrét lépésekben is testet ölthet.

Fotó: Papp Dezső

Zugló Önkormányzata nevében Szabó Rebeka alpolgármester és a szakértők is köszönik minden közreműködőnek a stratégiához hozzáadott értéket, amely nagyban hozzájárult a végső dokumentum magas színvonalához.

Az alpolgármester hozzátette, hogy: „a klímaválság globális fenyegetésére helyben is meg kell találnunk a válaszokat mind a kibocsátáscsökkentés, mind a káros hatások enyhítése területén. Zugló Önkormányzata eddig is számos intézkedést hozott ebben az irányban, de nagyon fontos eredmény, hogy most egy dokumentumban, konkrét intézkedésekkel és ütemezéssel látjuk magunk előtt a következő évtized fenntarthatóság irányába teendő lépéseit.”

Ismerje meg a Zöld Zugló Közösségi Klímastratégiát! Ide kattintva letöltheti a dokumentumot

Induló kezdeményezések 

A MIZUglónk oldalon folyamatosan értesülhet a fenntarthatósági projektekről, amelyekben Ön is sokat tehet a klímabarát kerület megvalósításáért. A Zuglói Energiaközösségi Akciók projektben a szervezők várják az érdeklődők jelentkezését a Zöldüljünk együtt! és a Zuglói Ökotérkép közösségi akciók megvalósítására.

Ha úgy gondolja, hogy a bolygóbarát, fenntartható életmód, valamint az energiatudatos szemlélet kialakítása közösségben sokkal könnyebb, esetleg általánosságban fontosnak tartja a városi klímabarát életmód lehetőségeinek elterjesztését, akkor most bevetheti képességeit a zöld ügyek érdekében!

Részletek az akciókról és a részvételi lehetőségről:
https://mizuglonk.hu/projektek/zugloienergiakozosseg/akciok/

 

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb