Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Elkezdődött a tervek megvalósítása

Február végére elkészül a Zuglói Egészségügyi Szolgálat (ZESZ) operatív megújulási terve, amely az intézmény jelenlegi működési rendszerét elemzi, és egy teljes körű, részletes, hosszú távú programot tartalmaz. Az igazgató főorvosi posztot 2018. november 1-jétől betöltő dr. Nagy András Csaba egyik legfontosabb célja, hogy a zuglóiak és a ZESZ közelebb kerüljön egymáshoz.

Még tart az intézmény felmérése, aminek szerves része a több szegmensből álló felülvizsgálat. – Megnézzük, hogy a szerződések előnyösek-e a ZESZ számára, és azokat jogi szempontból is megvizsgáljuk. Számos olyan dolog van, amiben a jogászok is nagy szerepet kapnak, ilyen például az adatvédelem – kezdte a folyamat elemzését az igazgató főorvos, aki rámutatott, hogy a működési finanszírozást is elemzik, mert úgy tűnik, egy-egy vizsgálatot nem a megfelelő kódolás alatt végeznek, ami miatt több tízmillió forinttól esnek el. Ezen a területen azt is megvizsgálják, mely tevékenységek szükségesek, és melyek azok, amelyekre kevésbé van szükség. – Van olyan rendelés, ahol kevés a meglévő óraszám, a rendelkezésre álló pénz. A lakossági igény azt mutatja, hogy például a reumatológián, a kardiológia területén fejleszteni kell, és a gyerekellátásban is átcsoportosításra van szükség – magyarázta dr. Nagy András Csaba.

A tervek között szerepel, hogy az elvárásokhoz igazítsák a dolgozók létszámát. – Jelenleg egy külső cég biztosítja az informatikai szolgáltatást. Nem vagyok elégedetlen a munkájukkal, de ezt házon belül is meg lehet oldani, a rendszergazdának és az informatikusoknak az intézményen belül kell lenniük – mondta a ZESZ vezetője. A téma azért is fontos, mert fejlesztésre készülnek a területen: az ország egyik legkorszerűbb informatikai rendszerével rendelkeznek majd, ami több szempontból is kiemelkedő.

Fotó: Képszerkesztőség

– Kritikus kérdés az online időpontfoglalás, a legtöbb lakossági bejelentést azzal kapcsolatban kapjuk. Megértem a zuglóiakat, mert az online bejelentkezés lehetősége elvárható, ugyanakkor komoly infrastruktúrát kell mögé tenni. Megváltoztatjuk a honlapunk struktúráját, szoftvert fejlesztünk, gőzerővel dolgozunk a probléma megoldásán. Most szerezzük be azokat az informatikai eszközöket, amelyekkel megoldható a probléma. Fontos, hogy a betegadatok biztonságban legyenek, és a bejelentkezők megfelelő azonosításon menjenek át, hiszen biztosan kell tudnunk, hogy az adott betegről van-e szó. Türelmet kérek a zuglóiaktól, a tervek szerint tavasz közepére működhet a rendszer. Akár mobilapplikáción keresztül is bejelentkezhetnek majd, és a háziorvosnak is lehetősége lesz időpontot kérni a betegei részére, és például vérvétel esetén az eredményről az orvos és a páciens is automatikus értesítést kap – részletezte az igazgató főorvos.

A www.zesz.hu honlap egyébként február végére megváltozik, új funkciókat, új arculatot kap – utóbbi az egész intézményre vonatkozik. Dr. Nagy András Csaba azt szeretné, ha a lakosok magukénak éreznék az intézményt, a weboldalon való regisztrálás után a felhasználók információkat kaphatnak az ZESZ-ben zajló folyamatokról, az egészségügyi adataik alapján pedig hosszú távon támogatják a felhasználók egészségfejlesztő magatartását. Utóbbiban a tavaly októberben nyílt Zuglói Egészségfejlesztési Iroda nyújt segítséget a zuglóiaknak: az iroda munkatársainak egészségmegőrző, betegségmegelőző szerepük van. Az emberek tudatos életvitelét, tájékoztatását támogatják.

Fotó: Balogh Róbert

Az igazgató főorvos azt is elmondta, szeretnék visszaszerezni a kerületben élők bizalmát. – Sok beteget elveszítettünk, aminek nem az az oka, hogy kevesebben betegek, vagy csökkent a lakosságszám. Javítanunk kell az ellátáson, a szolgáltatáson, a megjelenésen. Meg kell teremtenünk a körülményeket ahhoz, hogy az emberek bízzanak bennünk, és ne a kórházakba vagy magánrendelésre menjenek – hangsúlyozta. Munkatársaival kapcsolatban azt mondta, nagyszerű kollégái vannak a szakrendelésen, az ő munkájukat támogatni szeretné, és kulcsfontosságú az is, hogy szakemberekkel töltse be az egy-egy rendelésen kialakult orvoshiányt. A tavasszal az Örs vezér terei szakrendelőben megnyíló kardiometabolikus ambulancián pedig holisztikus szemlélettel gondozzák majd a kerületben lakókat, vagyis nemcsak a kardiológiai problémákat gyógyítják, hanem együtt kezelik azokat például a cukorbetegséggel.

A betegutak újraszervezése, az egészségügyi ellátásban dolgozók közötti kapcsolat erősítése hosszú folyamat lesz, amelyben alapvető szerepet kapnak a ZESZ-be tervezett szakmai teadélutánok. Dr. Nagy András Csaba arra kéri a zuglóiakat, hogy kövessék figyelemmel a ZESZ-ben történő változásokat, amelyekről igyekeznek minél szélesebb körben (közösségi oldal, újság, televízió) tájékoztatni az embereket, bevonni őket a folyamatokba, valamint a megújult honlapon is várják a kerületben élők javaslatait, ötleteit, sőt akár az igazgató főorvos e-mail-címére – nagyandrascsaba@zesz.hu – is elküldhetik azokat.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb