Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Előadás a Zsolnay-gyár szakrális termékeiről

A Zsolnay-gyárban készített címerekről, egyházi jellegű szobrokról, tárgyakról és díszítőelemekről tartott vetítettképes előadást Mattyasovszky Zsolnay Eszter a Cserepesházban, a Samodai József Zuglói Helytörténeti Műhely rendezvényén.

Az ismertetőből kiderült, a Zsolnay-gyárban intézmények homlokzatának díszítésére készítettek „angyalos” magyar címereket. A két világháború között az üzemben országzászlót ékesítő elemeket is előállítottak. A gyárban formáztak hősi emlékműveket, gyártottak zsinagógákat és katolikus templomokat kívülről és belülről díszítő csempéket, illetve tetőfedő cserepeket.

Fotó: Subits-Tóth Gergő

Mattyasovszky Zsolnay Eszter azt is elmondta, hogy az üzemben oltárokat, templomon belüli és szabadtéri tizenkét stációt és szenteltvíz-tartókat is előállítottak. Készítettek Szent István, Madonna, Szent Sír, valamint apostol szobrokat, a Szent Családot, Máriát, illetve Józsefet a kisdeddel ábrázoló alkotásokat. A Zsolnay-gyár vállalta kripták és mauzóleumok díszítőelemeinek a gyártását és síremlékek elkészítését is.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb