Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Tizenöt éve érzékenyít az esélyegyenlőségi fesztivál

Straub Dezső színművész, Kéri György skótdudás, Napsugár Anna jeltánc előadó, a Roll Dance Kerekesszékes Kombi Táncegyüttes is szórakoztatta a 15. Zuglói Kulturális Esélyegyenlőségi Fesztivál résztvevőit, ahol ép és sérült fellépők a közönséggel együtt kapcsolódtak ki.

A program egyik legfontosabb küldetése, hogy az egészséges és a sérült emberek közösen töltsenek el egy napot, jobban megismerjék egymást, ennek egyik eszköze, hogy a szervezők játékos érzékenyítő feladatokkal is készültek. Az érdeklődők kipróbálhatták, milyen kerekesszékkel közlekedni, tapintás vagy éppen szaglás alapján beazonosítani a tárgyakat.

A fesztivál résztvevőit Horváth Csaba, a kerület polgármestere köszöntötte, aki beszédében kifejtette, befogadó és megértő a zuglóiak közössége, az érzékenységről pedig azt mondta, mindennapjaink részének kell lennie. – Ha megértjük embertársainkat, akik valamiért nem úgy élik napjaikat, ahogyan mi, akkor megkönnyíthetjük az életüket. A Vezér út felújítása kapcsán például elmondhatjuk, hogy taktilis, akadálymentesített burkolatok lesznek. Fontos, hogy a mindennapi életünkben megadjuk a tiszteletet egymás számára – hangzottak a polgármester szavai.

A valamilyen segítséggel élő emberek még mindig azt tapasztalják, ép társaik nem mindig tudják, hogyan kezeljék őket, hogyan kommunikáljanak velük. A Roll Dance Kerekesszékes Kombi Táncegyüttes egyik, 17 éve mozgáskorlátozott tagja, Fancsali Zoltán azt mesélte, általában humorral kezeli ezeket a helyzeteket. – Elsősorban nekem kell elfogadnom és elfogadtatnom magam. Ha bekerülök egy megváltozott helyzetbe, és állandóan panaszkodok, bezárkózom, akkor nem lesz boldog az életem. Szeretnem kell magam, és egy-egy mosollyal, humorral sok mindent el lehet intézni, és arra bíztatok mindenkit, hogy kérdezzenek bátran – hangsúlyozta Zoltán.

Fotó: Balogh Róbert

A fesztivált 15 éve szervező Mozgássérültek Budapesti Egyesületének Zuglói Szervezete a segítséggel élők kiemelt eseményének tartja a programot. A szervezet elnöke, Sebestyén Lajosné a szervezési gondok, a forráshiány ellenére igazi örömünnepnek nevezte az eseményt, amelyen az érzékenyítés mellett odafigyelést, elfogadást hirdetnek. Úgy féli, az akadálymentesítésben, az elfogadásban is elindult egy folyamat, ami könnyebbé teszi az életüket.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb