Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Előzetes tájékoztatás az egyéni választókerületek kialakítása tárgyában

Budapest Főváros XIV. Kerület Helyi Választási Iroda
1145 Budapest, Pétervárad utca 2.

 

Tisztelt Képviselő-testület!

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2024. évi választásával kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom a Tisztelt Képviselő-testületet.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L. törvény (a továbbiakban: Övjt.) 3. §-a értelmében a települési önkormányzat képviselő-testülete és a vármegyei közgyűlés tagjainak számát a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választása évének január 1-jei [1] lakosságszáma alapján kell meghatározni.  Az 5. § (1) bekezdése alapján a 10 000-nél több lakosú településen és a fővárosi kerületben a képviselők vegyes választási rendszerben – egyéni választókerületben és kompenzációs listán – jutnak mandátumhoz.

(2) Az egyéni választókerületek és a kompenzációs listás mandátumok száma:

  • a) 25 000 lakosig 8 egyéni választókerületi és 3 kompenzációs listás mandátum,
  • b) 50 000 lakosig 10 egyéni választókerületi és 4 kompenzációs listás mandátum,
  • c) 75 000 lakosig 12 egyéni választókerületi és 5 kompenzációs listás mandátum,
  • d) 100 000 lakosig 14 egyéni választókerületi és 6 kompenzációs listás mandátum.

(3) Minden további 10 000 lakos után eggyel nő az egyéni választókerületben, és minden további 25 000 lakos után eggyel nő a kompenzációs listán választott képviselők száma.

A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (továbbiakban: Ve.) 306. § (1) bekezdése szerint a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartását kezelő központi szerv az általános választást megelőző évben október 15-ig átadja a települések, a vármegyék, illetve a főváros lakosságszámának szeptember 1-jei [2] adatait a Nemzeti Választási Iroda számára. A Nemzeti Választási Iroda a lakosságszámot három napon belül közli a helyi, illetve a területi választási iroda vezetőjével.

[1] A két rendelkezésben (Övjt.és Ve.) írt időpont összhangjának jogalkotói megteremtése várható.
[2] A két rendelkezésben (Övjt.és Ve.) írt időpont összhangjának jogalkotói megteremtése várható.

A Ve. 306/C. § szerint a helyi választási iroda vezetője az általános választást megelőző évben november 30-ig módosítja a választókerületi beosztást, ha

  • a) a település lakosainak száma tízezer fölé emelkedik vagy megváltozik az egyéni választókerületek száma,
  • b) valamelyik egyéni választókerület választásra jogosultjainak száma a településen egy egyéni választókerületre jutó választásra jogosultak számának átlagától való eltérése meghaladja a húsz százalékot.

Az Övjt. 2. §-a szerint a lakosságszám: azon személyek száma, akiknek a polgárok személyi és lakcím adatait tartalmazó nyilvántartásban szereplő lakóhelye, lakóhely hiányában tartózkodási helye az adott település (fővárosi kerület), a vármegye közigazgatási területén található, vagy akiknek a lakóhelye csak az adott település (fővárosi kerület) megnevezését tartalmazza.

A Nemzeti Választási Iroda Elnöke 2023. március 7-én kelt levelében tájékoztatásként megküldte az egyes települések 2023. január 1-jei lakosságszám adatait: Budapest XIV. kerületben a lakosságszám 107 438 fő. Mindez azt jelenti, hogy előreláthatóan a mandátumok száma 14 egyéni és 6 kompenzációs listában állapítható meg, ez természetesen a változhat, amennyiben a lakosságszám változik. A legutóbbi helyi önkormányzati képviselő-választások során 15 egyéni választókerületi mandátum kiosztása volt lehetséges az akkori lakosságszám adatai alapján, így ennek megfelelően 15 egyéni választókerület kialakítása történt meg. A jelenlegi előzetes adatok alapján azzal számolunk, hogy – amennyiben nem nő a lakosságszám –  a 15 egyéni választókerület számát 14-re szükséges csökkenteni, mely azt jelenti, hogy új egyéni választókerületeket kell kialakítani az ősz folyamán.


A hirdetmény aláírt, hiteles, teljes verzióját IDE KATTINTVA tekintheti meg.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb