Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

A kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye 2016. december 31-én a főváros hat, 2017. január 1-én tizenegy mérőpontján haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket (75 µg/m3), szombaton két, vasárnap hat mérőponton a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3) is. A vonatkozó jogszabályok alapján Tarlós István főpolgármester elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát – olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye kiemelte, hogy a vasárnapi adatok alapján már a riasztási fokozat első napi feltétele is teljesült. A riasztási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása is veszélyt jelent az emberi egészségre, és amelynél azonnali intézkedéseket kell tenni. Riasztási fokozat esetén – leghamarabb a következő szerdán reggel 6 órától életbe lépve – a gépjárművek forgalmának korlátozása várható, ha a hétfői, vagy a keddi mérési eredmények nem mutatnak megfelelő javulást, illetve legkésőbb a szerdára vonatkozó meteorológiai előrejelzések szerint sem várható javulás.

A Főpolgármesteri Hivatal azt javasolja, hogy elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat, ne szellőztessenek, és ha lehet, ne tartózkodjanak a szabadban. A jelentős gépjárműforgalom által érintett útszakaszokat a Budapest részletes interaktív stratégiai zajtérkép térinformatikai rendszer nappali közúti konfliktustérképe narancssárga és piros színnel jelöli a következő elérhetőségen:

A frissülő információk a Budapest Portálon és a Fővárosi Önkormányzat Twitter oldalán is elérhetőek. További tájékoztatást kérhetnek az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján az alábbi linkeken:

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb