Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Elsőfokú a hőségriadó

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását az érkező hőhullám miatt elsőfokú figyelmeztető jelzést ad ki az ország területére, a hét végére.

A hét eleji csapadékos, szeles, hűvösebb időjárás után az előre jelzett meleg, párás időszakokkal  váltakozó időjárás  jelentősen megterheli  szervezetünket, elsősorban az idősekét, illetve a szív- és érrendszeri betegségben, és egyéb krónikus betegségekben szenvedőkét.

Az OMSZ előrejelzése szerint csütörtöktől déli áramlással igen meleg légtömegek érkeznek a Kárpát medencébe. Csütörtökön és pénteken  a napi középhőmérséklet országszerte 25 Celsius fok körül lesz, majd szombaton átmeneti csökkenés várható az esők miatt,  majd a keleti országrészben a hét elején ismét igen magas hőmérséklet várható, több fokkal 30 fok feletti maximummal.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala javasolja, hogy az elkövetkező napokban mindenki fokozottan tartsa be a jól ismert tanácsokat.  Aki teheti, tartózkodjon hűvös helyen, töltsön, több órát légkondicionált helyiségben valamint fogyasszanak több folyadékot: vizet, teát, szénsavmentes üdítőt, de jót tesz az aludttej, a kefir, a joghurtok és a levesek. Fontos a só pótlás is!

Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak a tűző napon. Megfelelő ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. Csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessük, ne sétáltassuk a hőségben őket. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat parkoló autóban.

Az aktuális meteorológiai helyzetet a www.met.hu oldalon találja meg.

További információk:

 

 

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb