Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Eltakarítja a MÁV Zuglóból az illegális szemetet

Június 12-én a MÁV megkezdte a Rákospatak utca 123. szám alatti területről az illegálisan lerakott hulladék összegyűjtését és elszállítását. A munkálatok várhatóan 90 napig tartanak, ugyanis az évek során majdnem 11 ezer köbméter szemét gyűlt össze a telken. Ezzel párhuzamosan a cég a Francia út-Mexikói út közötti garázssornál is megkezdte a töltés tisztítását. 

Csaknem tíz évvel ezelőtt, 2009 júliusában adta bérbe a MÁV egy cégnek a Rákospatak u. 123. szám alatti ingatlant. A vasúttársaság és a volt bérlő között a terület használata kapcsán számos vitás kérdés – illegális hulladéklerakás, szabálytalan áramvételezés, bérleti díj-nemfizetés – merült fel. A MÁV ezért megtette a szükséges jogi lépéseket, valamint felmondta a bérleti szerződést, a volt bérlővel szemben pedig az elmaradt bérleti díj megfizetése és az ingatlan kiürítése iránt pert indított, amelyet a bíróság első fokon, nem jogerős jóvá is hagyott.

A további eljárások folyamatban vannak, csakúgy, mint a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A hulladék elszállításával kapcsolatban a vasúttársaság nem várta meg a jogi vita rendezését, hanem saját költségen kezdte meg az elszállítást, és majd jogi úton érvényesíti az ebből származó követelését.

– Az előző és a jelenlegi önkormányzat is minden jogi eszközt megpróbált bevetni annak érdekben, hogy a MÁV rendezze a területet – mondta Karácsony Gergely polgármester. – Mostanra sikerült elérni az intézkedést. Nagy probléma, hogy a MÁV területei nem közterületek, ezért az önkormányzat közterületesei nem tudnak intézkedni és bírságolni ezeken a helyszíneken. Ebben is szeretnénk változást elérni. Előkészítés alatt van egy stratégiai megállapodás is, valamilyen figyelőrendszer kiépítéséről, de ehhez jogszabály-módosítás szükséges.

Fotó: Képszerkesztőség

A MÁV számára országos szinten is nagy problémát jelent, hogy a vasúti területek közelében, a nyílt pályán több helyen illegális lerakók létesülnek, ahol jellemzően a lakossági, kommunális hulladékon kívül használt műszaki cikkek, építési törmelék és zöldhulladék halmozódik fel. A legtöbb ilyen területen a rendszeres takarítás és szemétszedés ellenére néhány napon belül újra ugyanaz a látvány fogadja az arra járókat.

Zuglóban is folyamatos szélmalomharcot vívnak a szemetelőkkel. Június 7-én például a Francia úti garázssor melletti töltés megtisztítását kezdték el, de hétvégére máris újabb adag szemét került a pár nappal korábban elhordott helyére.

A MÁV közleményben tudatta, intézkedéseiknek köszönhetően folyamatos a hulladékhalmok felszámolása, a közeljövőben számos vasúti területen, illetve vágányok közelében található, illegális hulladéklerakást szüntetnek meg.

A Rákospatak utcai szemét összegyűjtését gépi és részben kézi erővel végzik hétköznaponként 7-17 óra között, mintegy három hónapon át. A hulladékszállító tehergépkocsik – naponta 12-17 fuvarral – az M3-as bevezető – Kacsóh Pongrác út (OMV benzinkút) – Tengerszem út – Rákospatak utca vonalán érnek a fővárosba, visszafelé pedig a Rákospatak utca – Kacsóh Pongrác út – M3-as vonalon haladnak. A hulladékot hatósági engedéllyel rendelkező lerakókban helyezik el.

A mentesítés több mint 300 millió forintba kerül a vasúttársaságnak. A területre való további hulladékbehordás és lerakás megakadályozása érdekében a terület bejáratához a MÁV sorompót állíttatott, ahol 24 órás őrszolgálat kezdte meg tevékenységét.

A környéken lakók elmondása alapján a Rákospatak utcai illegális szemétlerakó területéről folyamatos volt a füstszivárgás, a helyiek szerint rendszeres volt az illegális szemét-, illetve kábelégetés is. 2015. április 16-án ráadásul hatalmas tűz ütött ki a telepen. A tűzoltók 3-as riasztást kaptak, azaz 6 autóval és harminc emberrel vonultak ki, és csaknem 24 órán keresztül oltották a több méter magas lángokat. 2014-ben pedig még ennél is nagyobb, 4-es fokozatú tűzeset volt a területen.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb