Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Emlékkő-avatás a Reiner Frigyes parkban

A Budapest-Baross téri Református Egyházközség egykori temploma helyén, a mai Reiner Frigyes parkban állította fel vasárnap a református gyülekezet azt az emlékkövet, amelyet még 1966-ban bontatott el az akkori országvezetés.

A templom történetéről Millisits Máté művészettörténész beszélt az avatáson. Mint mondta, a hordozható fémvázas, 600 főt befogadni képes épület 1910-ben készült el, 1933-ban került a Dózsa György út és a Thököly út sarkára, hogy aztán 1966-ban a Népstadionban rendezett Atlétikai Európa-bajnokság ürügyén elbontsák akkori helyéről.

 

Az avató ünnepségen Dr. Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke reményének adott hangot, hogy nem csak emlékkő az, amit ez alkalommal felavatnak, hanem egyben alapkő is. Karácsony Gergely, Zugló polgármestere hangsúlyozta: nincs emlékezés közösség nélkül, és nincs értelmes emberi létezés közösségek nélkül. „Bár ez a kő a rombolásra emlékeztet, ugyanakkor arra is, hogy a rombolás ellenére a közösség fennmaradt. A zuglói önkormányzat részéről támogatásra számíthat minden közösségépítő kezdeményezés” – fogalmazott a polgármester. Egyben hozzátette, hogy az önkormányzat – erejéhez mérten – részt vállal majd a még csak terveken létező templom építésében.

Az ünnepségen felszólalt Bagi László, a gyülekezet lelkipásztora, Szilágyi Sándor András az Egyházmegye főjegyzője és Nemes Gyula főgondnok is. Az avató ünnepség szeretetvendégséggel zárult a Szabó József utcai gyülekezeti épületben.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb