Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Energiafüggőség és demokráciadeficit – Toby Tristen Gati nyilatkozott lapunknak

A fővárosi önkormányzat, a Political Capital és a CEU Demokrácia Intézete által szervezett, kétnapos Budapesti Fórumon a fenntartható demokráciák témáját járták körbe tekintélyes nemzetközi és magyar szakértők. Toby Gátival, a TTG Global tanácsadó cég elnökével Clinton elnök mellett Oroszország, Ukrajna és eurázsiai országok fehér házi volt tanácsadójával, aki jelenleg pedig a Külügyi Tanács tagja – előadása után beszélgettünk az energiaválságról.

– Magyarországnak végre a saját útját kellene járnia! Hisz 56 egyszer már feladta a leckét. Érthetetlen, hogy ezen logika mentén, miért fogadja el az orosz dominanciát. Márpedig Magyarország biztonságát a NATO garantálja! S mint európai uniós tagország jelentős forrásokhoz jut. Eddig egyelőre csak az orosz energiától függött Magyarország, de ha így folytatja, akkor nagyon rosszul kalkulál. El kellene végre dönteni, hogy a barikád melyik oldalán áll. Szeretném hinni, hogy jól dönt és a nyugatias Európát választja – hosszú távon. Én nagyon szeretem a magyarokat, az országot. S ezért is szeretnék bízni abban, hogy Európa része marad. Bízom abban, hogy nem akarja elveszíteni függetlenségét, és idővel ezt fel is fogja a vezetés.

A pódiumbeszélgetésen rendkívül fontos ügyként említette az Orbán-kormány által még mindig fel nem dolgozott Trianont Charles Gati, a Johns Hopkins egyetem történelem és politikatudományi professzora, aki szerint az Európai Unió segítene túllépni ezen a traumán, de ehhez persze Brüsszellel nem ártana jóban lenni.

Francis Fukuyama közgazdász online jelentkezett be nem tagadta, hogy Orbán nem kis befolyással bír Amerikában, legfőképp az alt-right és a szélsőjobb köreiben, mert artikulálni képest azt az amerikai szemléletet, amit ott nem mernek kimondani. Orbán nyíltan beszél ugyanis a fehérek felsőbbrendűségéről, a kisebbségek és menekültek iránti ellenérzéseiről.

Timothy Garton Ash brit történész, az Oxford Egyetem professzora korholta az Európai Uniót, mert 12 éven át maga is hozzájárult ahhoz, hogy autokrácia épüljön ki Orbán alatt Magyarországon. Orbánt a milliárdok kötik Brüsszelhez, s utóbbi alapvetően mint egy gazdasági-pénzügyi szövetség működik, s csak az utóbbi időben eszmélt rá, de már későn, hogy összeomlik a szeme láttára egy demokrácia. Orbán mindenkit elidegenített magától az Unióban, mert Putyinnal cimborál, még a V4-eket is szétverte. De ne legyenek illúzióink! Orbán rendszere túl erős, változás csak belülről jöhet, ha a magyar választók is úgy akarják.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb