Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Nemzetközi Irodalmi Nagydíjat kapott Turczi István

Zugló díszpolgára, a Prima Primissima-díjas költő, műfordító Turczi István ismét rangos elismerésben részesült. A Nemzetközi Irodalmi Napok keretében rendezett díjátadó ünnepségen a zuglói alkotóművész vehette át a boszniai Szerb Köztársaság legmagasabb rangú irodalmi elismerését, a Nemzetközi Irodalmi Nagydíjat.

A boszniai Szerb Köztársaság fővárosában szeptember 16 és 18. között már hetedik alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Irodalmi Napokat. Az eseményre Turczi István József Attila-, Babérkoszorú és Prima Primissima díjas költő, műfordító, szerkesztő, egyetemi oktató, a Magyar PEN Club főtitkára, a Magyar Írószövetség költői szakosztályának elnöke is meghívást kapott.

– Immár második kötetemet fordították szerb nyelvre – mondta Turczi István. – A korábbi Kozmikus vászon után már az Üresség című kötetem is olvasható szerb nyelven. Ezt látta meg a nemzetközi zsűri, amely ezért, illetve műfordítói munkámért nekem ítélte a nagydíjat.

Az Otvorena knjiga – Nyitott könyv elnevezésű nemzetközi irodalmi nagydíjat eddig négyen kapták meg. Köztük volt a nemrég irodalmi Nobel-díjra jelölt orosz Vjacseszlav Kuprijanov is. Az Üresség (szerbül Praznina) Turczi Istvánnak egyetlen hosszú 1100 soros versből álló kötete, amely itthon is komoly szakmai sikert aratott. A díjjal járó pénzösszeg és a híres szerb szobrász, Sonja Bikic alkotása mellett Turczi Istvánt a Szerb Írószövetségnek is tiszteletbeli tagjává választják, és a jövő évi fesztiválra díszkiadásban jelentetik meg a magyar költő válogatott versgyűjteményét.

A zuglói szerzőt azonban nemcsak szerb, hanem más nyelvekre is előszeretettel fordítják. A közeljövőben egy-egy válogatott verseskötetét fogják majd szuahéli és hindi nyelvre lefordítani. A szuahéli azért is érdekes, mert ezzel Turczi István lesz az első magyar szerző, akit Kenyában is olvasni tudnak majd.

– Az október 1-i Könyvfesztiválon mutatják be legújabb verseskötetemet Reggelre megöregszünk, címmel, melyet kimondottan közelgő 65. születésnapomra készítettem. 
Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb