Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Érdekes, hogy csak a zuglói fű hossza okoz akkora problémát a Fidesz közeli médiumoknak, hogy komoly lejárató kampányba kezdjenek – Horváth Csaba közleménye

Úgy látszik most, hogy a Fidesz propagandagyár néhány médiumában kénytelenek voltak már megjelentetni helyreigazításokat a velem kapcsolatos hazug és kimondottan a választásokra igazított korrupciós rágalmak miatt (https://888.hu/ketharmad/helyreigazitas-valotlansagokat-hireszteltunk-horvath-csabaval-kapcsolatban-2-4362140/ és https://hirado.hu/belfold/cikk/2022/04/21/helyreigazitas-valotlansagokat-hireszteltunk-horvath-csabaval-kapcsolatban/), ezért újabb témát kellett találniuk, amivel próbálnak lejáratni engem és a kerületvezetést. Most épp a fűnyírást teszik politikai kérdéssé. Örülök, hogy a Metropol immár nemcsak a kertemben található állítólagosan “Indiában termő dél-amerikai pálmákhoz” ért, hanem a zuglói fűhöz is, a városüzemeltetésről nem is beszélve.

A fakivágásokról elhíresült Fidesztől és a hozzá köthető médiától meglehetősen cinikus arra építeni lejárató kampányt, hogy mekkora a fű hossza és nincs kaszálás. Ráadásul éppen attól a Fidesztől, amely kormányon a Covid járvány miatti kormányzati és gazdasági intézkedések címén Zuglótól közel 7 milliárd forintot vont el, ami nagyban nehezíti, hogy az Önkormányzat végezhesse a munkáját.

Zuglóban összesen közel másfél millió négyzetméter zöldfelületet tartunk karban. A rendelkezésre álló források évente öt kaszálást, fűnyírást tesznek lehetővé.

Zugló fűnyírás - 2022. május - fotó

Fotó: Balogh Róbert

Azt se felejtsük el azonban, hogy lakókörnyezetünk ápolása közös ügy, nem csak az önkormányzat dolga, de a tulajdonosoknak is van benne feladata a házuk előtt, erről egy sok évtizedes fővárosi jogszabály rendelkezik. Tulajdonosként mindannyian tudjuk is, hogy nem csak a kerítésen belül jelent gondozási feladatot nyáron a fűnyírás, télen a hó eltakarítása és a síkosítás-mentesítés, de a portánk előtt is, ami az úttest szegélyétől a kerítésig vagy annak hiányában a ház faláig tartó felület. Ezt azért is hangsúlyozzuk, mert az utóbbi napok hangulatkeltő cikkeiben magánterületeken fotózott magas füvet állították be úgy, hogy az önkormányzati területen található. A korlátozott források ellenére egyébként az önkormányzat igyekszik segíteni a zuglóiaknak, de fontos, hogy minél többen maguk is elvégezzék ezt a munkát.

Zugló fűnyírás 2022. május - fotó

Fotó: Balogh Róbert

És egyre fontosabb még egy szempontot figyelembe venni. A biodiverzitás az élet alapja. Minél többféle növény jelenik meg, annál több faj talál élelmet magának. Ráadásul a magasabbra hagyott fű hűsíti a talajt, nem kell annyit locsolni sem, és több szén-dioxidot nyel el. Nem véletlenül egyre inkább elvárás a jövő városaival szemben a mozaikosság, a foltosság, tehát ha nem mindenhol egyszerre kaszáljuk le a gyepet, hanem meghagyunk helyeket, ahol szabadon nőhet, élhet a természet, ahogyan teszik ezt a világ egyik leghíresebb közparkjában, a londoni Hyde Parkban is.

Márpedig elkötelezettek vagyunk a Zöld Zugló mellett, így egyre inkább eszerint is szeretnénk a jövőben alakítani a fűnyírást, a Virágzó Zugló jegyében pedig sok tízezer virágot is szeretnénk látni a köz-és magánterületeken is. Ehhez pedig palántákat is biztosítunk, de a vadvirágokat is meghagyjuk.

 

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb