Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Európai projektzáró: öko a köbön  

Vetőmag-börze, komposztkészítési tanácsok, textilszatyor-festés, öko-tisztítószer-készítés, megannyi izgalmas és tanulságos workshop, gyermekprogram és egy igazi öko-streetfood várta a zuglóiakat a Zöldüljünk együtt! projektzáró eseményén, a Civil Ház és környékén, a Csertő parkban.

A 2019 márciusában indult uniós programot, a Zuglói Energiaközösségi Akciók – ENES-CE projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a Magyar Állam, mint társfinanszírozó támogatta.

A program a zöldenergia felhasználását helyezi a középpontba. A társországok, Németország, Olaszország, Szlovénia településein főleg napelemes beruházásokat szerveztek közösségi finanszírozással, Magyarországon a program indulásakor még nem álltak készen a rendeleti szabályozások, emiatt más területen dolgozott ki programokat Csikai Mária, Zugló Önkormányzata Pályázati Osztályának project menedzsere és csapata. A projekt keretében a széndioxid kibocsátás csökkentésére egy energiaközösség létrehozását tűzte ki célul, amelyen belül zuglói egyéneket, cégeket, szervezetek próbált rábírni arra, hogy együttműködésben valósítsanak meg különböző zöld projekteket.

A projekt fő eredménye, hogy Zugló Önkormányzata egy együttműködési nyilatkozatot készített a projektben részt vevő civil szervezetekkel, a környezetvédelmet is támogató cégekkel. Zugló vállalta, hogy a károsanyagkibocsátást 40 %-kal fogja csökkenteni 2030-ig, amit csak helyi összefogással lehet megvalósítani.

– Mintaként szolgáló miniprojekteket szerveztünk – tájékoztatta lapunkat Csikai Mária – Az első a „Mérjünk együtt” nevű projekt keretében az épületek energiafogyasztását vizsgáltuk egy bizonyos módszerrel, amelynek segítségével fölösleges túlfogyasztás okát kiszűrtük. Az első év végén egy megalapozott szakpolitikai javaslatot tettünk le a döntéshozók elé, amely segítheti az önkormányzat munkáját a korszerűsítési, a gazdaságos energiaberuházási folyamatokban.

A másik projektnek a „Zöldüljünk együtt!” címet adtuk. Itt egyéni szinten próbáltunk zöld szemlélet kialakítani, az úgynevezett ökolábnyom-csökkentési technikákra vezettük rá a lakosságot. A Tudatos Vásárlók közösségével ökoköröket indítottunk, képeztünk magán embereket, akik csapatot szerveztek maguk köré. A középonti témája ennek a projektnek a csomagolás-mentesség, a kevesebb húsfogyasztás volt. Egy kis füzet adott eligazítás ehhez az életmódhoz. A Zuniverzum, ökológiai közösség, a Zug-kert, a közösségi kerteket menedzselő csapat, és a zuglói Kenyérközösség nagy segítséget nyújtott a tájékoztatásban.

– Harmadik projekt a „Zuglói ökotérkép”, amely folyamatosan bővül, hiszen mindenki, aki a kerületben ismer zöld pontokat, pl. egy közösségi kertet, egy közösségi komposztálót vagy egy elemlerakóhelyet, egy cipészt, ruhajavítót, ezek felkerülnek erre a térképre. Ha az ember ránéz, egyből látja, hogy mi van hozzá a legközelebb. A térkép maga megtekinthető a www.zugloiokoterkep.hu oldalon, de már fizikai formában is létezik.

– A negyedik projektet az egyik partnerünk, az Energiaklub által meghirdetett pályázat, amelyben a zuglói AZTA Közösségi Műhely nyert, a kerékpárműhelynek a szigetelésére, illetve egy közösségi kerékpárszolgáltató kölcsönző létrehozására nyertek támogatást.

– Az európai szintű projekt most lezárult, de bízunk benne, hogy az önkormányzat a saját forrásaiból is biztosít majd anyagi támogatást a mostani projektek fejlesztésére. Ezek nem igényelnek nagy befektetéseket, viszont nagyban hozzájárulnak az említett célok eléréséhez.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb