Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Fecske Szolgálat és Varázsdoboz: segítség a problémával küzdő gyermekek neveléséhez

Fogyatékos vagy tartósan beteg és sajátos nevelési igényű, kisebb-nagyobb problémával küzdő gyerekeket nevelő családok mindennapjainak segítésére indított szolgálatot – Fecske szolgálat néven – és nyitott fejlesztő központot Erzsébetváros. Ám kapuja nemcsak a kerületiek, hanem minden fővárosi előtt nyitva áll.

A Fecske Szolgálat olyan, kifejezetten a VII. kerületben lakó, speciális helyzetben lévő családok tehermentesítését biztosítja, a​melyekben a beteg gyermek egész napos felügyeletre szorul. A Varázsdoboz Fejlesztő Központ és Játszóház (Dob utca 27.) pedig valamennyi fővárosinak teremt lehetőséget – a már diagnosztizált elmaradással élő, és a még csak a tapogatózó, gyerekükön valamilyen fejlődési elakadást észlelő szülőknek nyújt támogatást.

Karácsony Gergely főpolgármester az ünnepségen hangsúlyozta, a legnagyobb fogyatékosság, amit el tud képzelni a városban, az az, hogy megfeledkezünk egymásról, éppen ezért nagyon fontosnak tartja, hogy a Varázsdoboz minden fővárosi előtt nyitva áll. – Ez a hely abban segít minden budapestit, hogy a lehető leghamarabb észrevegye gyermeke speciális nevelési igényét, hogy aztán a lehető legjobban leküzdhessék a hátrányokat – dicsérte a kezdeményezést a főpolgármester.

Az erzsébetvárosi polgármester azt mondta, egyik legfőbb törekvésük a szociális gondoskodás biztosítása. Neidermüller Péter kijelentette: azért vagyunk itt, hogy mindenki biztonságban tudja magát a kerületben, tudja, hogy egy olyan közösség része, amelyik minden egyes tagjáról gondoskodik. Mint fogalmazott, megfogjuk a kezüket, és közösen, együtt próbáljuk megoldani a gondokat. Az a cél, hogy érezzék, egy közösség tagjai.

A megnyitón Zugló esélyegyenlőségi tanácsnoka, Kisné Szivcsovics Nikolett is részt vett, aki lapunknak elmondta, már régóta szeretné, hogy a kerületben is legyenek hasonló szolgáltatások, de az utóbbi időszak elvonásai megnehezítik az önkormányzat lehetőségeit. – Pedig Zugló tele van nagymúltú gyógypedagógiai intézményekkel, ennek okán pedig sok olyan család él itt, akik sajátos nevelési igényű, különleges bánásmódot igénylő gyermeket nevelnek – fogalmazott, s rámutatott: ezért is kezdeményezte az SNI pályázatot. Az egy egyszeri, legfeljebb 80 ezer forintos támogatás szeptember 30-ig igényelhető, a szükséges formanyomtatvány a Polgármesteri Hivatal Bácska utca 53. szám alatti ügyfélszolgálatán vehető át (erről a zuglo.hu oldalon a 2022 .augusztus 27-i bejegyzésben részletesen is olvashatnak: https://www.zuglo.hu/szeptember-30-ig-kerhetnek-tamogatast-a-kulonleges-banasmodot-igenylo-gyermeket-nevelok/ ).

A szolgálat és a fejlesztő központ szakmai programjait az önkormányzat által fenntartott Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltat Központ munkatársai dolgozták ki. Olyan célcsoportokat kerestek, akik a jelenlegi állami vagy egyéb civil szervezetek által nyújtott támogatást nem tudják igénybe venni. A Fecske Szolgálat a Kézenfogva Alapítvánnyal közös szakmai megállapodás gyümölcse, amelynek szlogenje az ’Időt és biztonságot!’. A központ igazgatóhelyettesétől megtudtuk, hogy otthoni felügyelet keretein belül segítik a születéstől fogyatékossággal élő gyerekek szüleit. – Időt adunk a családoknak – magyarázta Budavári-Sepsi Szilvia. – Ez szakképzett kollegáink otthoni szolgáltatása, amelyet térítésmentesen vehetnek igénybe (havonta 20 óra) az erzsébetvárosi családok. Ha szülők orvoshoz, vásárolni, ügyet intézni, vagy csak egyszerűen kikapcsolódni szeretnének, akkor segítünk – fejtette ki.

A Varázsdoboz Fejlesztő Központ egy helyen nyújtja azokat a fizetős szolgáltatásokat, amikre a gyerekeknek, a családoknak szükségük van. A pedagógiai, gyógypedagógiai, pszichológiai támogatás mellé korai fejlesztés, mozgásfejlesztés és logopédiai támogatás társul. Ezekről a www.varazsfejleszto.hu oldalon tájékozódhatnak.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb