Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

A polgármesteri vétó után újra napirendre vették Várnai László mandátumának ügyét

Rendkívüli ülésen tárgyalja újra a testület Várnai László képviselő ügyét, akit köztartozása miatt méltatlannak nyilvánítottak képviselői feladatainak ellátására. Várnai László jogorvoslatért bírósághoz fordul, miközben Karácsony Gergely bejelentette: megvétózta a testület döntését.

A CivilZugló Egyesület képviselője ellen a méltatlansági eljárást két Fideszes városatya kezdeményezte február 19-én, miután a képviselőknek egy új jogszabály alapján december 31-ig be kellet jelentkezniük a köztartozásmentes adatbázisba. Várnai azt állítja, nem volt tudomása az adótartozásról. Az értesítés kézhezvételét követően befizette a 42 ezer forintos hátralékot. A jogszabály szerinti 60 napos határidőből nem csúszott ki, így a méltatlanság nem áll fenn. Ezt támasztja alá a budapesti kormányhivatal állásfoglalása is, amely szerint nincs köztartozása. Várnai úgy látja a méltatlansági döntéssel az elmúlt négy évben megfogalmazott kritikái miatti törlesztettek. A határozat miatt bírósághoz fordul jogorvoslatért.

Az ügyben vizsgálódott a Fővárosi Kormányhivatal is, amely nem talált egyértelmű okot arra, hogy méltatlanság miatt Várnai László képviselő megbízatást megszüntessék. Rozgonyi Zoltán alpolgármester, a Fidesz frakcióvezetője szerint pártja a Kormányhivatal állásfoglalását figyelembe véve elutasította a kezdeményezést. A képviselő szűk többsége úgy értelmezte, hogy fennáll a méltatlanság esete, ezért nyilvánították méltatlannak a CivilZugló Egyesület képviselőjét – mondta lapunknak Karácsony Gergely. A polgármester hozzátette: azt, hogy a városatyák döntése helyes volt-e vagy sem a bíróság fogja eldönteni.

Karácsony Gergely polgármester március 20-án közölte, hogy törvény adta jogával élve vétót nyújtott be a Várnai László méltatlanságát kimondó képviselő-testületi döntéssel szemben. A polgármester továbbá kezdeményezi az Országgyűlésnél az önkormányzati törvény méltatlanságra vonatkozó szabályainak módosítását, mert szerinte azok igazságtalanok és alkalmazhatatlanok. A vétó nyomán a képviselő-testületnek tizenöt napon belül ismét tárgyalnia kell Várnai ügyét. A kérdés az április 1-jei rendkívüli testületi ülés napirendjén szerepel.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb