Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Fürjes Balázshoz fordultak, de Baán László érezte megszólítva magát

Horváth Csaba a XIV., Niedermüller Péter a VII., Soproni Tamás a VI. kerület polgármestere levélben fordult Fürjes Balázshoz, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárhoz – közbenjárását és támogatását kérve ahhoz, hogy felszámolják a Városligetet elzáró kordonokat, és visszaadják a parkot a budapestieknek.

A liget nem az, aminek lennie kellene – szögezte le Horváth Csaba a Városligetben megtartott sajtótájékoztatón. Kifejtette, hogy a főváros legrégebbi közparkjával határos három polgármester azt szeretné, hogy a babakocsis kismamák, a kisgyermekes szülők, fiatalok, idősek, azaz minden budapesti a legteljesebb élményhez juthasson, ha kilátogat a ligetbe. Jelenleg a kordonok megbénítják a liget életét. Olyan ez a liget most, mint egy akadálypálya. Szeretnénk, ha tudomásul venné a kormányzat, hogy már semmilyen épület nem épülhet a ligetben, legyen az az innováció háza vagy akár a színház – nyomatékosította a polgármester.

A VI. kerületet képviselő Temesvári Szilvia alpolgármester úgy fogalmazott, soha nem volt ennyire aktuális, hogy a fővárosiaknak minél hamarabb, minél egyszerűbben megközelíthető zöldfelülete legyen. – Úgy tűnik, hogy a vírus köztünk marad, ezért kell egy olyan terület, ahol az emberek fertőzésmentesen tölthetik el szabadidejüket. Ez most lehetetlen, a Városliget megközelíthetetlen, a liget beépítése bűn – fogalmazott, hozzátéve: a klímaváltozás hatásait is ellensúlyozni kell, ezért is fontos, hogy minél nagyobb zöld terület legyen a városban.

A VII. kerület polgármestere, Niedermüller Péter rámutatott, hogy Terézvároshoz hasonlóan, a kerületében is nagyon kevés a zöldfelület. Náluk hagyomány volt, hogy a liget közelében lakók kimentek focizni, labdázni, de ez a lehetőség megszűnt. – Kompromisszumot, értelmes megoldást kerestünk a levélben – mondta.

Fotó: Subits-Tóth Gergő

A sajtótájékoztatón megjelent Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa is, aki ugyan nem volt meghívva, de látva, hogy reagálni akart az elhangzottakra, Horváth Csaba gesztust gyakorolt és szót adott neki. Előbbi változatlanul azt ismételte, hogy megnő a zöld felület a ligetben, és szerinte az eddig elkészült fejlesztések szebbek és jobbak annál, mint ami korábban a ligetben volt. Ígéretet tett arra is, hogy két hónapon belül a kordonokat lebontják. Szavait egy jelenlévő – nemtetszését is kifejezve – közbekiabálással kétségbe vonta. Zugló polgármestere erre reagálva elmondta, sok ígéretet kaptak már, s jelezte, türelmük fogyóban, bizonyítékok kellenek. Hét éve állandó trükközésekkel bizonyítani akarják, hogy nagyobb lesz a zöldfelület. De ez nincs így. Márcsak azért sem, mert 13 épületet akartak felhúzni. Megismételte nyomatékosan, el kell takarodniuk a kordonoknak, és az összes, jövőbeni építkezést le kell állítani. Egy éven belül Zugló polgármestere egyetlen kordont és egyetlen munkást sem szeretne a ligetben látni.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb