Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Újdonságok a könyvtárnak a pandémia idején

Kis Katalin, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár régióigazgató mutatta be Zugló polgármesterének és szocialista országgyűlési képviselőjének a Csertő parkban önkormányzati segítséggel létesített, közelmúltban kibővített Füredi Könyvtárat helyettesítő, ideiglenes bibliotékát.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) Rákosfalva parki könyvtára a sorozatos beázások után tavaly június 24-én csukta be kapuit. A leromlott állapotú épület felújításáig a Füredi Könyvtár a zuglói önkormányzat által biztosított, nemrég megnagyobbított Csertő parki helyiségben fogadja az olvasókat.

– A kibővített ideiglenes könyvtár rendkívül színvonalas lett – mondta Horváth Csaba polgármester. Hozzátette: ennek köszönhetően a Csertő parki létesítménybe belépő olvasó semmit sem érez abból a helyzetből, ami a Füredi Könyvtárnál kialakult, mert most már szinte minden olyan szolgáltatást elérhet, amit a régi helyen is megkapott.

A polgármester kijelentette, az önkormányzat együttműködik a FSZEK-el a zuglói olvasók igényét kielégítő könyvtár fenntartásában és elősegíti, hogy a kerület minden lakója hozzájusson az általa igényelt olvasnivalóhoz. Horváth Csaba szerint ennek egyik eszköze a Könyvet házhoz szolgáltatás, amely a mozgásukban jelentősen korlátozott zuglóiakhoz juttatja el az olvasnivalót.

Fotó: Képszerkesztőség / kepszerk.hu

– Hosszú folyamat eredménye a mai esemény – jelentette ki Tóth Csaba, Zugló szocialista országgyűlési képviselője, megjegyezve: a könyvtár működését ellehetetlenítő beázás után hosszabb utánjárást követően döntöttek a Csertő parki helyiség mellett, amely mérete alapján csak az alapszolgáltatások biztosítását tette lehetővé, ezért megvizsgálták a bővítés lehetőségét. Erre a járvány első hullámát megelőző időszakban nyílt alkalom, miután sikerült felszabadítani az ideiglenes könyvtár melletti szobát is és összenyitni a két helyiséget.

A képviselő azt is elmondta, hogy a könyvtárnak otthont adó Rákosfalva parki épület rossz állapotban van, rendbetétele nagyon sokba kerül. Erre forrása sem a Szabó Ervin Könyvtárnak, sem pedig Zugló önkormányzatának nincs, a renoválás csak a főváros támogatásával valósulhat meg.

– Bízunk benne, hogy ez meglesz és a jövő év első felében a könyvtár vissza tud költözni a megújult létesítménybe, amelynek alapterülete a belső átalakítással a jelenlegi 225-ről 400 négyzetméterre bővülhet – fejtette ki Tóth Csaba.

– Zugló önkormányzata segítségével rendkívül otthonos és nagyon vonzó ideiglenes könyvtárat sikerült kialakítanunk a megújulásra váró a Füredi Könyvtár kiváltására – jelentette ki dr. Fodor Péter, a FSZEK főigazgatója, aki reményét fejezte ki, hogy 2021-ben megvalósul a Rákosfalva parki épület rekonstrukciója és ismét az eredeti helyen fogadhatják az olvasókat.

Fotó: Képszerkesztőség / kepszerk.hu

A főigazgató azt is elmondta, hogy a pandémia miatti zárva tartás alatt folyamatosan megvásárolták a könyvpiacon megjelenő újdonságokat, amelyek az újranyitást követően már a Csertő parki ideiglenes bibliotéka polcain is várták az olvasókat. Ezen könyvek beszerzésében Zugló önkormányzata is segítette a FSZEK-t.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb