Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Fűszernövény lesz az újrahasznosított papírból

Papír- és textilgyár nyílt néhány órára a Zuglói Ifjúsági Centrumba. A játékos foglalkozásokra a Liszt Ferenc és a Heltai Gáspár iskolából érkeztek alsó tagozatos gyerekek A programot a ZEFI szervezete az európai hulladékcsökkentési hét alkalmából.

Az európai hulladékcsökkentési héten – 2009 óta minden november utolsó hetén – civil szervezetek hívják fel a figyelmet a környezettudatosságra és az újrahasznosítás fontosságára.
A zuglói foglalkozásra az Ökologistic Környezetvédelmi Alapítványtól érkeztek szakemberek, akik a gyerekek nyelvén próbálták elmagyarázni, miként lehet csökkenteni a hulladék mennyiségét. Vészity Kata, a szervezet munkatársa először különböző alapanyagokon – farmer, papír, műanyag – keresztül mesélte el a tárgyak útját a gyártástól a fogyasztóig, majd a használati idő rövidségét és a lebomlási időket is szemléltette.

Fotó: Képszerkesztőség

A gyerekek is meghökkentek, amikor kiszámolták, hogy egy darab farmernadrág előállításához 7000 liter vízre van szükség, és a divat változása miatt évente 60-80 ezer tonna textilhulladék keletkezik csak Magyarországon. A diákok ámulattal hallgatták egy fiatal PET-kalóz történeteit is, aki minden évben több százezer műanyag palackot szed össze a Tisza árteréből.

Az ismeretterjesztő előadások után a ZIC egyik felében egy kisebb textilgyár, másik felében pedig ideiglenes papírgyár nyílt. A Liszt Ferenc Általános Iskola másodikosai, illetve a Heltai Gáspár Általános Iskola 3. és 4. osztályosai készítettek különféle hulladékokból új használati tárgyakat: feleslegessé vált papírokból például olyan karácsonyfadíszeket állítottak össze, amelyek belsejébe fűszernövény magokat tettek. Az ünnepek elmúltával így azok is tovább hasznosíthatók, elültethetők, majd elfogyaszthatók.

Fotó: Képszerkesztőség

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb