Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Gondoskodó gasztroangyalok

A járvány magyarországi kirobbanása után, 2020. március 16-án elindult egy Facebook csoport Etesd a dokit címmel. A csapat minőségi ételt készített és jutatott el az emberek életéért küzdő orvosok, ápolók, mentők számára, többek közt az Uzsoki utcai Kórház, a Bethesda Gyermekkórház és az Amerikai úti Országos Klinikai Idegtudományi Intézet dolgozóinak. 

– Öt fős csapatunk évek óta kapcsolódik a gasztronómiához, így tavaly mindannyiunkat érzékenyen érintett a hirtelen leállás – mesélte Pancsovay Zita, a 2020. május 11-e óta működő Etesd Nonprofit Közhasznú szervezet társalapítója, a gasztroprojektek szervezője.

– A leghasznosabban akartuk eltölteni a járvány eleinte rövidnek gondolt idejét, így elkezdtünk a dokiknak főzni. Március 19-én kiszállítottuk 120 adag étel, onnantól kezdve megállíthatatlanok voltunk, azóta túlléptük a 85 ezer adagot. Civilek, beszállítók, logisztikát és munkaerőt felajánlók csatlakoztak hozzánk, vagy olyanok is, mint én, aki a helységet, a Borganikát biztosítottam. Kezdetben mindenki a frekventált járványkórházakat látta el, mi megszerveztük, hogy eljusson az étel az ország többi egészségügyi intézményeibe is.

– Az egészségügyi dolgozók kivétel nélkül úgy nyilatkoztak, hogy a mi ételünk nemcsak táplálékot, hanem törődést, lelki feltöltődést is nyújt – vette át a szót Serfőző Márta a szervezet partnerkapcsolatokért és kampányszervezéséért felelős tagja. – Mi nem menzaételt szállítunk ki, hanem éttermi színvonalú, tápanyagdús, egészséges ebédeket, amit Zita ehető virágokkal, olajokkal díszít fel. 

Az alapítvány a pandémia után is folytatja tevékenységét, tudtuk meg Serfőző Mártától. 

– Meggyőződésünk, hogy a gasztronómia apró lépésekkel ugyan, de egy környezettudatosabb, egészségesebb, szolidárisabb világ felé vezet. Az étel összeköti a segíteni vágyó és a segítségre szoruló társadalmi csoportokat. E gondolat jegyében választottuk az „Ételt adni gondoskodás” jelmondatot.

Idén nyáron egy másik alapítvánnyal közösen SNI-s (sajátos nevelési igényű) gyermekeket nevelő családoknak szervezünk éttermi élményt. Ezek a családok közösen nem tudnak étterembe járni a gyermekek zaj vagy a sok ember jelenléte okozta túlérzékenysége miatt. Programunkban, ha a gyermekek fogékonyak erre, bevonjuk őket az ételkészítésbe, ha pedig nem érintés és zajérzékenyek, akkor még egy mini táncházat is szervezünk nekik. 

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb