Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Három évforduló egy táblán

A magyar katonai repülés hőseinek tiszteletére avattak emléktáblát december 20-án.

– A mai naptól kezdve Zuglóban egy emléktáblával több emlékeztet a magyar repülés úttörőinek munkájára – mondta az ünnepségen Horváth Zsolt alpolgármester -, és állít emléket a magyar katonai repülés hőseinek tiszteletére. Zugló önkormányzata örömmel fogadta a Tiszta Égbolt Bajtársi Egyesület emléktábla állítására vonatkozó megkeresését, amelyet a testület az október 18-i ülésén egyhangúlag jóvá is hagyott – tette hozzá.

Az emléktáblára három dátum került fel: 1918, amely az önálló magyar repülő erők létrejöttét jelzi, illetve az 1938-ban megalakult Magyar Királyi Honvéd Légierőnek, és az 1948-ban újjászervezett Magyar Légierőnek is emléket állít a tábla. Tóth Sándor nyugalmazott ezredes, a rendezvény szervezője elmondta, hogy Zugló nagyon fontos szerepet tölt be a magyar repülés, azon belül pedig a katonai repülés történetében.

Fotó: Riersch Tamás

– A kerület és az Örs vezér tere ikonikus helynek számít, hisz 1909-ben innen, vagy legalábbis nem messze innen indult el az első repülőgép. Ezért természetes volt számunkra, hogy a hármas évfordulóról is Zuglóban szeretnénk megemlékezni – magyarázta.

Az Örs vezér téri repülős emlékművet 1987-ben állították fel a magyar repülés úttörőinek emléket állítva. Az emlékművet Illés Gyula Munkácsy-díjas szobrászművész készítette.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb