Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Hirdetmény szúnyogirtásról

NEMZETI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szervezett szúnyogirtással kapcsolatos tájékoztatása helyi önkormányzatok részére,
a 18181-1/2020/JIF iktatószámú levél 2. melléklete

I. A szervezett csípőszúnyog-irtás módszerei

A szervezett szúnyogirtás Magyarországon jellemzően két módszerrel történik: kémiai vagy biológiai módon. A kémiai szúnyogirtás célja a már kikelt, „felnőtt” szúnyogok (imágók) elpusztítása a levegőbe juttatott finom ködpermettel. Az irtószer kijuttatása történhet légi járműről ún. ULV-eljárással vagy földi járműről ULV-, hidegköd- vagy melegködképzéssel. Az irtószer hatóanyaga a rovarok idegrendszerét károsítja, a csípőszúnyogokon kívül más ízeltlábúakra és a vízi élővilágra nézve is ártalmas. Az irtószer hatását a kijuttatást követően azonnal kifejti, ugyanakkor a levegőből viszonylag hamar leülepszik a felületekre és főként a napfény hatására, viszonylag rövid idő alatt elbomlik a hatóanyaga. A kezelés után tehát kedvezőtlen körülmények esetén a szomszédos területekről a széllel sodródó szúnyogok, illetve a kezelt területen a vízgyülemekből idő közben kikelő szúnyogok újra ártalmat okozhatnak.

A biológiai szúnyogirtás során egy baktérium által termelt hatóanyagot juttatnak azokba a víztestekbe, ahol a szúnyoglárvák fejlődnek. A kijuttatás történhet légi, földi, vízi járműről vagy kézzel. A módszer előnye, hogy a csípőszúnyogok lárvái az irtószertől elpusztulnak, de más állatokra nézve a biológiai irtószer elhanyagolható kockázatot jelent. Az időben indított kezeléssel, megfelelő körülmények között a szúnyogok nagyszámú megjelenése bizonyos fokig megelőzhető. A módszer hátránya ugyanakkor, hogy több háttérmunkát és tervezést igényel, mert a szúnyoglárvák tenyészőhelyeit fel kell deríteni (feltérképezni), számon kell tartani és az irtószert a megfelelő időszakban, esetenként ismételten kell alkalmazni. Továbbá, adott település környezetében az összes tenyészőhelyet szükséges kezelni, hogy ne áraszthassák el a védendő területet a szúnyogok.
Magyarországon jelenleg túlnyomórészt kémiai úton történik a szúnyogirtás, de hosszú távon mindenképpen a biológia technológiai alkalmazását tartjuk kívánatosnak. A szemléletváltásban pedig az önkormányzatok, mint megrendelők, feladata kulcsfontosságú. Figyelembe kell venni, hogy a földrajzi adottságok miatt nem minden területen hagyatkozhatunk csupán a biológiai irtásra. Másodsorban, a biológiai irtás más jellegű felkészültséget és előkészületet igényel, mely egy még fel nem térképezett terület esetén különösen idő- és munkaigényes lehet. Emiatt, véleményünk szerint az önkormányzatoknak a szúnyogirtás hosszú távú tervezésének részeként érdemes tájékozódniuk a kivitelezőktől a biológiai szúnyogirtás lehetőségeiről.


A hirdetmény teljes szövegét IDE KATTINTVA tekintheti meg.

(A kép kattintásra nagy méretben is megtekinthető.)

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb