Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Horváth Csaba: Egyetlen tervezett fejlesztésünkről sem mondunk le

Mint ismeretes, a járvány és a kormány intézkedései tavaly közel 5 milliárdos veszteséget, idén pedig várhatóan 7 milliárd forintos pénzkiesést okoznak Zugló önkormányzatának. Horváth Csaba polgármesterrel arról beszélgettünk, hogy a járvány miatti kormányzati elvonások milyen hatással vannak Zugló költségvetésére és a tervezett fejlesztések megvalósítására.

– Lesznek fejlesztések idén Zuglóban?

– A kormányzati elvonások alapjaiban befolyásolják a lehetőségeinket, de lesznek beruházások. Közülük a Varsó utca–Thököly út sarkán épített szép, új városi tér már el is készült. A nehézségek ellenére is megvalósítjuk a Rákos-patak Mogyoródi út–Szugló utca közötti szakaszának rendbetételét, elvégezzük a legszükségesebb óvodai és bölcsődei javításokat, és a közterületeken is folytatjuk a felújításokat. Az Egészséges Budapest Program keretében a terveknek megfelelően folyik a fejlesztés, a rendelők korszerűsítése hamarosan befejeződik, az orvosi műszerek beszerzése pedig már folyamatban van. 

– A kialakult helyzet miatt milyen fejlesztések maradnak el? 

– Egyetlen tervezett fejlesztésünkről sem mondunk le, viszont lesznek olyan beruházások, amelyek megvalósítása időben eltolódik.

– Miből tudja az önkormányzat finanszírozni az idei beruházásokat?

– Ezek alapját előreláthatóan ingatlanértékesítések adják. Ehhez módosítanunk kell a költségvetést, ami várhatóan nem lesz konfliktusmentes. 

– A járvány előtt szinte biztosnak tűnt, hogy ebben a ciklusban megépül Zugló városközpontja. Mi várható ennek ügyében? 

– A Bosnyák téri városközpont tervei heteken belül elkészülnek. A tervezett létesítmény magában foglalja az új önkormányzati épületet, a szakrendelőt és a piacot, valamint Zugló vadonatúj, hiánypótló főterét. Ehhez kapcsolódóan készül a terv a környék közlekedési modernizációjára, köztük a Thököly út–Nagy Lajos király útja kereszteződésének átalakítására.

– Várható a Nagy Lajos király útja és a Vezér utca teljes rendbetétele?

– A Vezér utca egy jelentős szakaszának a felújítása hamarosan elkezdődik, és még idén befejeződik, viszont a Nagy Lajos király útja fejlesztésére jelenleg nincs pénze a fővárosnak, de keressük a forrást, hogy legkésőbb jövőre itt is megindulhasson a rekonstrukció.  

– Mi lesz az önkormányzati bérlakásépítést segítő E-CO Housing projekttel? 

– Az európai uniós támogatású E-CO Housing projektet, ha csúszással is, de megvalósítjuk. A késedelem oka részben a járvány, részben pedig a magyarországi építési költségek jelentős emelkedése. Miután láttuk, hogy az elnyert pályázati pénzből a kivitelezés már nem finanszírozható, új tervet készítettünk. Ennek lényege, hogy a projektre szánt telek egy részét értékesítjük, és az abból származó bevételből pótoljuk a kivitelezéshez szükséges összeget. 

– Május 25-től a kormány visszaállította a fizetőparkolást.

– Ennek igazán örülök, mert a díjköteles zónában élők így ismét zavartalanul parkolhatnak az otthonuk közelében, csökken a forgalom és a környezeti terhelés, az önkormányzatnak pedig a parkolási rendszer fenntartása nem termel további veszteséget. Ez ugyanis alapvetően egy önfenntartó rendszer, ami többletet termel, azt pedig fejlesztésre fordítjuk. 

– Hogy áll az Örs vezér tere akadálymentesítése?

– A fővárosi tulajdonú Örs vezér téri aluljáró akadálymentesítése napirenden van, de nincs meg a forrás Budapest költségvetésében. Átmenetileg egy új zebra kialakítása van napirenden.

 – Az önkormányzatok mikor állhatnak vissza a normál működésre? 

– Nem lehet tudni, mert nem rajtunk múlik. Eziránti igényünket polgármestertársaimmal már többször jeleztük a kormány felé, a veszélyhelyzetet mégis meghosszabbították őszig. Ez teljesen érthetetlen, hiszen pár hét múlva a Puskás Arénában 68 ezer nézővel rendeznek focimeccset, ugyanakkor 22 zuglói képviselő nem ülésezhet és dönthet a kerületet érintő ügyekben. Remélem, hamarosan visszaállhatunk a normális ügymenetre, ami nem jelenti majd azt, hogy az önkormányzati szektor vissza is tér a rendes kerékvágásba, mert a járvány miatt elszenvedett veszteségeket a kormány nem akarja kompenzálni, csak az időt húzza.

–  A kormányoldal oltásellenességgel vádolja a baloldalt. Ellenzéki polgármesterként mi erről a véleménye?

– Ez a legkevésbé sem igaz. Zugló vezetése mindig is oltáspárti volt. Már a kormányt megelőzve kampányoltunk az oltás mellett, ezúton is kérek minden zuglóit, hogy önmaguk és mások élete, egészsége érdekében regisztráljon és vegye fel a védőoltást.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb