Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Horváth Csaba: Köszönöm a derekas helytállást, türelmet és támogatást

A második hullámban hozott járványügyi intézkedésekről, az önkormányzat által nyújtott támogatásokról és a 2020. évi eredményeiről kérdeztük idei utolsó polgármesteri interjúnkban Horváth Csabát.

Zuglói Lapok: Másodszor kell veszélyhelyzet idején vezetnie a kerületet. Mi a különbség a tavaszi és a mostani időszak között?

Horváth Csaba: A vírus második hullámában sokkal drámaibb a helyzet, mint az első hullám idején volt. Igaz, a zuglóiak most is ugyanolyan fegyelmezetten hajtják végre a járványügyi védekezéshez kapcsolódó előírásokat, mint tavasszal. Ugyanúgy százával jelentkeznek önkéntesnek, hogy segítsék a leginkább veszélyeztetett 60 év feletti korosztályt, a tartós betegséggel és fogyatékkal élőket, valamint a szociálisan nehéz helyzetbe került zuglóiakat, mint tavasszal. Köszönöm önkénteseinknek a munkát, amelyet a zuglói közösségért végeznek. A kormány viszont magukra hagyta az önkormányzatokat, nemcsak az alapvető védelmi, védekezési kötelezettségeit nem teljesíti, hanem az önkormányzatok kivéreztetésére játszik, és járvány idején példátlan módon megemelt, abszurd „szolidaritási” adót vetett ki, így sarcolva meg az önkormányzatokat, ezzel is nehezítve az egyébként is embert próbáló időszakot. Zuglótól is elvette, amit tudott, például a parkolási bevételt, a gépjárműadót, és semmilyen segítséget nem nyújtott az embereknek, a vállalkozásoknak, az önkormányzatnak, így a mostani számításaink szerint mintegy 5 milliárd forintos lyuk keletkezett a kerület amúgy is szoros költségvetésben. Pedig az lenne a normális, hogy a közös bajban a kormány együttműködjön az önkormányzatokkal az emberek védelmében. Tavasszal minden 60 év feletti zuglóinak, valamint a betegségük vagy szociális helyzetük miatt rászorulóknak többször használatos maszkot biztosítottunk, több mint 35 ezer darabot. Most, elsősorban a megvonások miatt, a frontvonalban harcoló munkatársaink tesztelésére és védelmére tudunk költeni a fővárosi önkormányzattal összefogva.

A testület nem ülhetett össze, de több előterjesztésről egyeztetett a képviselőkkel. Melyik volt ezek közül a legfontosabb?

– Bár veszélyhelyzet idején, a törvény szerint, egyedül hozhatnék döntéseket, ragaszkodom hozzá, hogy minden egyes javaslatnál a lehető legszélesebb körű egyeztetés és konszenzus legyen. Tehát a képviselői munka, az előkészítési szakasz és a határozathozatal is ugyanúgy működik, mint egy normális időszakban. A legfontosabb döntésünk az új zuglói bérlakásrendelet, amelyet a lehető legszélesebb körű egyeztetéssel, több körben készítünk elő. Az új rendelet lényege, hogy 2020-hoz igazodva legyen igazságos, átlátható, ügyfélbarát, viszont se Zugló lakóira, se az önkormányzatra ne rójon vállalhatatlan terheket.

A veszélyhelyzet alatt kihirdetett kormányrendeletek hogyan befolyásolták a kerület életét?

– A védekezéshez kapcsolódó rendeletek nagy része hasznos. Ellenben érthetetlen, hogy a kormány a járvány elleni védekezés csodafegyvereként az ingyenes parkolást vetette be, ami megnehezíti és sok esetben ellehetetleníti a zuglóiak életét. Százával kapom a panaszokat emiatt, hiszen a zuglóiak többsége a bőrén érzi, hogy ez az intézkedés valójában büntetés: a fizetős övezetükben nem tudnak az otthonuk közelében parkolni, megnőtt a gépjárműforgalom, ezáltal a környezetszennyezés. Ne feledjük, csak Budapesten évente több mint 2000 ember hal meg a környezetszennyezés miatt. A fizetős parkolás tehát elsősorban a helyiek jogos érdekeit szolgálná, másodsorban pedig olyan bevételt jelentene, amelyet az önkormányzat például járványhelyzetben védekezésre, szociális támogatásra tudna fordítani. Többször tiltakoztunk a kormányrendelet ellen ellenzéki polgármester társaimmal, most a parlamenthez fordultunk, hogy változtassák meg ezt a döntést.

Mi alapján döntött arról, hogy a kerületben hol kötelező és hol csak ajánlott a maszk viselése?

– Mindannyiunk közös érdeke, hogy vigyázzunk egymásra. Ezért döntöttem úgy, hogy elfogadva a kormány ajánlását, minden zuglói közterületen kötelezővé teszem az orrot és a szájat takaró maszk viselését. A kormány döntése értelmében a parkokban, zöldterületeken nem tehettem kötelezővé a maszkviselést, de kérek mindenkit, hogy mindenhol viseljünk maszkot, olyan helyen is, ahol nem kötelező, például a társasházak közös helyiségeiben is, hiszen gondoljunk arra, hogy egy zárt lift milyen járványveszélyt hordoz magában. Természetesen nem gondolom azt, hogy ha valaki éppen egyedül van a parkban, akkor is viseljen maszkot, erre csak akkor van szükség, ha mások is a közelében tartózkodnak.

Saját hatáskörben tervez egyéb szigorítást, esetleg enyhítést?

– A járványellenes intézkedéseket a kormánynak kell meghoznia, neki kell döntenie az esetleges szigorításokról vagy enyhítésekről. Eddig a polgármesterek egyetlen esetben kapták meg a jogot az önálló mérlegelésre, nekik kellett eldönteniük, mely közterületeken kell maszkot viselni.

Fotó: Subits-Tóth Gergő

A zuglói MSZP veszélyhelyzeti alap létrehozását kezdeményezte. Mi ez pontosan, kik és hogyan kaphatják? Mely képviselők járultak hozzá?

– Ez egy olyan alap, amelyből a járványügyi védekezést és a szociális kárenyhítést tudjuk fizetni, Tóth Csaba, Zugló országgyűlési képviselője kezdeményezésére. Az MSZP minden hivatalban lévő politikusa, képviselője felajánlotta erre a célra illetménye húsz százalékát, közöttük én is.

A bölcsődei és az óvodai pedagógusok teszteléséről kaptunk információt. Az iskolákban milyen eredmények születtek, hány tanár fertőződött meg?

– A bölcsődei dolgozók körében 169 tesztet végeztek el, és 4 pozitív esetet találtak, az óvodai dolgozóknál eddig 367 tesztet végeztek el, ezek közül 3 eset volt pozitív. Természetesen kollégáim azonnal megtették a megfelelő biztonsági intézkedéseket. Az iskolai tesztek számáról és eredményéről azt tudom elmondani, hogy információim szerint az állam által fenntartott intézményekben eddig 674 főt teszteltek, és közülük 5 eset volt pozitív. Egyetlen iskola egyetlen osztályában rendeltek el rendkívüli szünetet, és három iskola hét osztályában digitális munka rendben zajlik az oktatás.

Az önkormányzati, hivatali dolgozók milyen arányban betegek, zökkenőmentes a munka, az ügyfélfogadás?

– A hivatalban csak néhány eset volt, és a kedvező eredmény annak köszönhető, hogy mi mind az első, mind a második hullám idején megelőző jelleggel megtettünk mindent a kollégáink és az ügyintézésre érkező zuglóiak védelmében. A munka és az ügy félfogadás az adott biztonsági előírások mellett zökkenőmentes, ezért köszönet illeti a munkatársaimat.

A nehézségek mellett milyen eredményeket hozott ez az év Zuglónak?

– Ősszel a fővárossal közösen felújítottuk az Ond vezér útját, jövőre a Vezér út és a Róna utca felújítása következik. A gondoskodó Zugló jegyében átadtuk az új Kardiometabolikus Centrumot az Örs vezér téri rendelőintézetünkben, ahol a kardiológiai, a cukorbetegséggel kapcsolatos és az anyagcsere-problémákat egy helyen tudjuk megelőzni, felismerni és gyógyítani. A zöld Zugló jegyében megkezdtük a Rákospatak rendbetételét. Több ütemben megújítjuk a környezetet, új fákat, cserjéket ültetünk, új utcabútorokat helyezünk ki, így minden zuglóinak még több lehetősége lesz kikapcsolódni és sportolni a Rákos-patak partján. A fejlődő Zugló jegyében folytatjuk rendelőink felújítását, és új orvosi eszközöket szerzünk be, hogy még jobban tudjunk figyelni a zuglóiak egészségére, erre a célra 807 millió forint áll rendelkezésre. Szintén a fejlődő Zugló jegyében megkezdődött a Bosnyák téri új városközpont tervezése. A zuglóiak megérdemlik, hogy végre egy hozzájuk méltó városközpont épüljön ki a megújuló, még zöldebb Bosnyák téren. Hadd jegyezzem meg, hogy a városközpont tervezése is hatalmas, összetett feladat, hiszen minden fontos zuglói intézményt – beleértve a megújuló piacot –, a polgármesteri hivataltól egy új, modern szakrendelőig, egy helyre fogunk koncentrálni, hogy a zuglóiak az ügyeiket egy helyen tudják intézni, emellett be vásárolhassanak és kikapcsolódhassanak, továbbá az egész Bosnyák téri tömegközlekedési csomópontot, Budapest egyik legforgalmasabb csomópontját is meg fogjuk újítani.

A korlátozások miatt elmaradnak a karácsonyi műsorok, az adventi vásár, az idősek ünnepi programjai, a zuglói korcsolyapálya sem épül fel. Hogyan tudja mégis szebbé tenni a zuglóiak ünnepét?

– Azért döntöttünk a programok, rendezvények lemondása mellett, hogy minimálisra csökkentsük a találkozások számát és ezáltal a kiszolgáltatottságunkat a koronavírusnak. Nehéz döntés volt, de mindent meg kell tennünk azért, hogy megóvjuk szeretteink, barátaink, ismerőseink, a zuglóiak egészségét. Bízom benne, hogy a zuglóiak megértik, hogy ez az ünnep nem lesz olyan, mint amikor önfeledten és meghitten együtt ünnepelhetett az egész család. De a karácsony, a szeretet, a béke és a megnyugvás ünnepe a szívünkben itt lesz velünk. Ezért is állítottuk fel a Bosnyák téri templom mellett a karácsonyfát. Ez a karácsonyfa az újjászületés reményét is kifejezi, hogy fegyelmezetten összefogva, magunk mögött hagyva a járványt, fogunk mi még együtt ünnepelni, és hogy nemsokára mindenki újra korlátozások és tiltó szabályok nélkül élhet, és együtt lehet azokkal, akiket szeret. Köszönöm munkatársaimnak, hogy ezt megtették, mindannyiunkért. Az év vége közeledtével megköszönöm munkatársaimnak a rendkívül nehéz időkben a derekas helytállást, a zuglóiaknak pedig az egész éves támogatást és a nehéz évben tanúsított megértésüket és türelmüket. Békés karácsonyt, boldogabb új évet kívánok, és továbbra is vigyázzunk egymásra!

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb