Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Indul a parlagfűszezon

Elkezdődött a parlagfűszezon: a növény pollenkoncentrációja országszerte növekszik, az allergiásokra ezért köhögés, tüsszögés, könnyezés és szemviszketés vár.

– Hosszú ideje fennálló, erős allergia esetében asztmatikus tünetek is előfordulhatnak – közölte Dr. Kalmár Patrícia Eszter, a kerület tisztifőorvosa. Az érintettek már pár héttel korábban elkezdték szedni a gyógyszert, amivel enyhíthetőek a tünetek, de az allergia nem gyógyítható. Akinek az előző évhez képest hevesebb tünetei vannak, semmiképpen se emelje magától a gyógyszeradagot, hanem mindenképpen beszéljen az orvosával – tette hozzá. A betegeknek az is segíthet, ha este szellőztetnek, gyakran mossák a hajukat, a ruhájukat pedig nem a szabadban szárítják.

A parlagfű virágzásának megakadályozására a leghatékonyabb módszer a növény irtása, kaszálása. Erre június 30-ig van lehetősége a földtulajdonosoknak. – Ha időközben a parlagfű már virágzásnak indult, mindenképpen védőfelszerelésben dolgozzunk. Ilyen esetben fontos, hogy a lekaszált növényeket azonnal elszállíttassuk, vagy letakarjuk – hangsúlyozta Szabó Rebeka alpolgármester.

Fotó: Balogh Róbert

A parlagfű nem érzi jól magát a gondozott területeken, ezért fontos a kertek, parkok ápolása, a közterületek mentesítése az önkormányzat felelőssége. Ha magánterületen található a parlagfű, akkor a Hatósági Osztály kötelezi a tulajdonost a mentesítésre. Ha szükséges, kényszerkaszálást is elrendelhetnek, amelynek költsége a tulajdonost terheli. A bírság kiszabására – a jegyző által továbbított iratok alapján – a növény- és talajvédelmi hatóság jogosult. A büntetés mértéke (bel- és külterületen egyaránt) 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjed.

Az is előfordulhat, hogy a járdák szélén nő egy-egy parlagfű, ezeket akár séta közben is ki lehet húzni, a parlagfű bejelentő rendszeren keresztül pedig bárki jelezheti, ha ilyen növénnyel szennyezett területet lát.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb