Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Indulnak a Zuglói Energiaközösségi Akciók!

Szeretnél részese lenni egy helyi közösségnek, akiket zöld szemléletmód köt össze? Szívügyed az energiatakarékosság, a hulladékmentes életmód, a komposztálás, a megújuló energia vagy szeretnél minél többet megtudni róla?  Vannak olyan kerületi ismerőseid, akiknek szintén fontosak ezek a témák? Úgy érzed, hogy egyéni és közösségi szinten is cselekedni kell, ha zöld ügyekről van szó?

Gyere el június 6-i projektindító alkalmunkra, hogy megismerjük egymást!

Miről is szólnak a Zuglói Energiaközösségi Akciók?

Mit tehet egy önkormányzat a kerületben a lokális klímavédelemért azon túl, hogy a saját háza táján növeli az energiahatékonyságot és a megújulók arányát? Elsősorban teret adhat a szemléletnek, és közvetítői, szervezői és információmegosztó szerepet vállalhat, hogy segítse az itt élőket, az itt működő vállalkozásokat.

Zugló a 2019-ben elfogadott Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervének (SECAP) és a jelenleg készülő Klímavédelmi Stratégiának folytatásaként az Európai Unió Interreg ENES-CE projekt támogatásával elindítja a Zuglói Energiaközösségi Akciókat, melybe helyi résztvevőket várnak!

Fotó: Törökőr közlekedésének közösségi tervezése 2018-ban / Forrás: MIZUglónk

Az Akciók keretében most két olyan pilot projektekbe várnak résztvevőket, melyek támogatják a kerület céljait a karbonkibocsátás csökkentésben. A projektek további célja, hogy olyan közösségek alakuljanak, melyek zuglói cégek, civil szervezetek és helyi lakosok együttműködésével további energiamegtakarítási vagy akár megújulóenergia-termelési projekteknek lehetnek elindítói.

Június 6-án 17 órakor várják a Bosnyák téri parkba egy piknikre mindazokat, akik szeretnének bekapcsolódni a Zuglói Energiaközösségi Akciókba. Valamint, a kerület stratégiai célkitűzéseinek bemutatásán túl színes programkínálattal várják az érdeklődőket: lesz kvíz, játékok és közös ötletelés,ismerkedés!

Induló pilot projektek:

Zöldüljünk együtt!

A bolygóbarát, fenntartható, zöld életmód, az energiatudatos szemlélet megvalósítása közösségben sokkal könnyebb! Célunk,  hogy olyan kis közösségek alakuljanak, akik az általuk kiválasztott zöld témák mentén aktívvá, felelőssé válnak, s egymást segítve tesznek lépéseket a fenntartható szemléletű életmód felé. Legyen ez komposztálás, húsmentes nap, karbon diéta, hulladékcsökkentés, balkonkertészet vagy energiatakarékosság. Mindennapi gyakorlataink, rutinunk megváltoztatásával nagyobb beruházás nélkül is jelentős változást lehet elérni.

Fotó: Turos Balázs / MIZUglónk

A programba olyan zuglói résztvevők jelentkezését várjuk, akik szeretnek szervezni és szívesen bevetnék e képességüket zöld ügyek érdekében. Mindezt közösséget építve, közösségben, a Mizuglónk, és a Közösségfejlesztők Egyesülete mentorálásával.

Zuglói Ökotérkép

A pilotprojekt célja egy olyan térkép létrehozása, mely a zöld, tudatos, alacsonyabb karbonkibocsátással járó életmódhoz ad tippeket, tanácsokat, információkat.

A kerületi ökotérkép egy olyan honlap formájában ölt majd testet, amelyen fel lesznek tüntetve azok a pontok, helyek és szolgáltatások, amelyekkel a lakosság egy környezettudatosabb irányba elindulhat. Legyen szó akár szelektív hulladék pontokról, cipészről, kölcsönzőről vagy vegetáriánus/vegán étteremről.

A helyi lakosok és vállalkozások javasolhatnak pontokat, amelyet egy, a térképet kezelő zöld szervezet fog jóváhagyni. A térképnek további funkciói is lesznek: lehetőség lesz rajta jelölni, hogy mik azok a pontok, amelyeket látogattunk / igénybe vettünk. Az így összeadódó akciókból láthatóvá válik, hogy mit tettünk együtt Zuglóban a környezetünkért!

További újítások is tervben vannak, melyek megvalósítása közösségi finanszírozással hívható életre, a Hello Zugló Közösségi Alapítvány szervezésében.

A felsorolt programokon kívül várhatóak még további pilot projektek, ezek részleteit a projektbemutató pikniken ismerhetik meg.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Projektbemutató, ismerkedő piknik:

2021. június 6. (vasárnap), 17:00, Bosnyák téri park – a szökőkútnál
Részletek a lentebbi facebook oldalon közzétett eseményben!

Elérhetőségeink:

www.mizuglonk.hu/projektek/zugloienergiakozosseg/akciok
https://www.facebook.com/mizuglonk
zugloi.zold.akciok@gmail.com

A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb