Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Tüntetés a gigaberuházás ellen 

>A Bosnyák térre tervezett, a kormány által közérdekű kiemelt beruházássá nyilvánított magán épületkomplexum ellen tüntettek szombat délután. 

A Civil Zugló Egyesület, a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom által szervezett programon Borsay Attila építész hangsúlyozta, nem a fejlődés ellen vannak, mert szükség van rá, de fontos a léptéke és a mértéke. A szakember a Dürer kertben történtekhez hasonlította a Bosnyák térre tervezett beruházást.

Hadházy Ákos Zugló megválasztott országgyűlési képviselője figyelemfelkeltő tüntetésnek titulálta a templom előtti megmozdulást, amivel a résztvevők felhívhatják a leendő lakásvásárlók figyelmét arra, hogy ezzel a projekttel problémájuk van.

A kerület polgármestere rámutatott: az önkormányzatnak az a feladata, hogy a tárgyalóasztalnál próbáljon egyezkedni, és ezt meg is tette, azzal együtt, hogy a kiemelő határozat miatt a befektetőnek ez nem kötelessége. A befektetővel azonban az egyeztetések novemberben megszakadtak, az országgyűlési választások után pedig újabb fokozatra kapcsolt a kormányzat. – Az önkormányzat és a zuglóiak egy csónakban eveznek, több bírósági beadványunk van, és alkotmánybírósági panasszal is éltünk – mondta Horváth Csaba.

Várnai László önkormányzati képviselő (Civil Zugló Egyesület) kijelentette: követelik, hogy a beruházó tartsa be a helyi építésügyi szabályzatot, építsen óvodát, bölcsődét, tegye rendbe a környező utcákat, az állam pedig építse meg a négyes metrót Zuglóig.

Victora Zsolt (független) beszédében Magyarország állatorvosi lovának nevezte a beruházást, ami ellen hiába hozott tilalmi rendeleteket az önkormányzat, azokat a kormány felülírta, közérdekű kiemelt beruházássá nyilvánította a magánbefektetést. A képviselő elmondta a jelenlévőknek, hogy az új beruházás helyszíne körüli utcákat átneveztette volna például Diktátor sikátorrá, Betonka úttá, de azt a testület leszavazta. Erre reagálva a polgármester újra átvette a szót, és elmondta, hogy egy utca átnevezésével kapcsolatban az ott élők véleményének kell dominánsnak lennie. Nem lehet átnevezni Diktátor sikátorrá a Csömöri utat, ha azt az ott lakók nem akarják.

A tüntetés utolsó felszólalója Rózsa András (Momentum Mozgalom) alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője úgy fogalmazott, nincs vége egy ügynek addig, amíg egy ember is kiáll ellene, és aki ezt a beruházást támogatja, a jelenlegi hatalmat támogatja, ők pedig nem hátrálnak meg, nem hallgatnak el. Pártja petíciót indított azért, hogy a kormány visszavonja a kiemelő rendeletet.

A megmozdulás végén a résztvevők átvonultak a beruházás helyszínére, ahol üzeneteket írtak a beruházóknak.

Itt olvashatják Horváth Csaba polgármester közleményét, amelyet a tüntetés után adott ki.

 

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb