Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Ismét meghosszabbították a hőségriadót

Az előrejelzések alapján a hőség a következő napokban sem enyhül, ezért az országos tisztifőorvos ismét meghosszabbította a hőségriasztást.

Vasárnap éjfélig hosszabbította meg a harmadfokú hőségriasztást az országos tisztifőorvos. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint továbbra is százaz, napos időre lehet számítani.
Eddig a mostani a leghosszabb hőségriasztás Magyarországon: augusztus 5-én 0 órától adta ki az országos tisztifőorvos. Egyszer már meghosszabbította és harmadfokúra emelte.

A XIV. kerületben található klimatizált helyiségek listáját IDE KATTINTVA tekintheti meg.

Budapest főpolgármestere a levegő magas ózonszintje miatt csütörtökön elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát – tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója az MTI-t. Szűcs Somlyó Mária közölte: az intézkedésre azután került sor, hogy a főváros levegőjének ózonszintje három egymást követő óra átlageredménye alapján, négy mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. Ez azt jelenti, hogy a légszennyezettség mértéke rövid távon veszélyes lehet a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira, például a gyermekekre, az időskorúakra és a krónikus betegekre.

A főpolgármester arra kér mindenkit, hogy részesítse előnyben a tömegközlekedést, a termelőüzemek működtetői mérsékeljék az úgynevezett ózonelőanyagok kibocsátását, mérsékeljék a szénhidrogén-kibocsátással járó tevékenységet, például a bitumenolvasztást, festést, mázolást. A szakemberek azt ajánlják , hogy 12 és 18 óra között senki ne szellőztessen és lehetőleg ne tartózkodjon a szabadban – közölte a kommunikációs igazgató.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy a nagy melegben különösen figyelni kell a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Nem szabad megfeledkezni a bőr védelméről sem, 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékba kell húzódni. A szabadtéren dolgozók illetve a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.

Érdemes ilyenkor több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni. Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.

Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik jelenleg a szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Forrás: www.antsz.hu

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb