Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Kampány indult a háztartási hulladék égetése ellen

Közös kampányt indított a Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Közművek, a Levegő Munkacsoport és a Humusz Szövetség a háztartási hulladék égetése ellen, mert annak ellenére, hogy ez a tevékenység szigorúan tilos, mégis általánosan elterjedt jelenség.

A műanyag palackok, csomagolóanyagok, PVC-padló darabjai, bútorlap vagy éppen textil és vegyes összetételű hulladék égetése során a szálló por mellett az egészségre legártalmasabb égéstermékek közé tartozó policiklusos aromás szénhidrogének is nagy mennyiségben kerülnek a levegőbe, amik erősen rákkeltőek, sőt, a születendő gyermekek egészségét is maradandóan károsíthatják.

A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy Magyarországon az egészségügyi kockázatok között a nyolcadik helyen szerepel a légszennyezettség, szorosan a dohányzás, a magas vérnyomás, a nem megfelelő étrend és az elhízás mögött. Nagyjából évi 10 ezerre tehető azok száma, akik a szállópor-szennyezéshez kötődő betegségekben halnak meg és csak Budapesten évente sok száz idő előtti haláleset köthető kifejezetten a levegő szállópor-szennyezettségéhez. Holott ezen halálesetek egy része megelőzhető lett volna.

A kampány résztvevői hisznek benne, hogy megfelelő tájékoztatás és kellő odafigyelés mellett mindez megelőzhető.

A Fővárosi Önkormányzat Zöld Budapest néven lakossági tanácsadó irodát nyitott, ahol tanácsadást nyújtanak a helyes fűtési technikákról, komposztálásról, és tájékoztatást adnak a levegőminőség javítását célzó hazai és uniós pályázatokról. Másrészt az iroda otthont ad a RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központnak is, ahol a lakástulajdonosok teljeskörű tanácsadást kaphatnak lakásuk energetikai felújításával kapcsolatban.

A Főváros mindezeken felül kiegészítő mérésekkel vizsgálja a budapesti légszennyezettséget. Budapesten az Országos Meteorológiai Szolgálat 12 fix mérőállomáson méri folyamatosan a levegő minőségét. A tavaly augusztusban elindított kiegészítő mérési programban a Fővárosi Önkormányzat Budapest négy különböző helyszínén méri a nitrogén-oxidokat, az ózont és a levegő aeroszoltartalmát („szálló por”, PM10 és PM2,5), továbbá a minták benz(a)pirén, összes szén, szerves széntartalmát.

A Levegő Munkacsoport a légszennyezésről és a megfelelő fűtési módokról nyújt tájékoztatást, a Humusz Szövetségnél a hulladékcsökkentésről és a helyes komposztálásról lehet információt gyűjteni.

Mit tehetünk mi az illegális hulladékégetés ellen?

A legfontosabb: tilos háztartási, vagy bármilyen egyéb hulladékot otthon a kályhában, vagy kint a szabadban, a kertben égetni. Az avar és egyéb kerti zöldhulladék kitűnően komposztálhatóak a kert egy sarkában. A zöld hulladékból így kis odafigyeléssel jó minőségű komposztot nyerhetünk, amellyel táplálhatjuk növényeinket.

A Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója a lakosságtól, a FŐKERT Kertészeti Divíziója pedig a parkokban összegyűjtött zöldhulladékot komposztálja. Miután egy nagyvárosban nincs mindenkinek kertje, ezért a Fővárosi Önkormányzattal közös projekt keretében közösségi komposztálókat is nyitottak, hogy azok is élni tudjanak ezzel a zöld, környezettudatos megoldással, akiknek erre otthon nincs lehetőségük. Ezek listája sok egyéb hasznos érdekességgel együtt elérhető a BP Fatár applikációban.

A Fővárosban a Budapesti Közművek ezen felül számos környezetbarát megoldást kínál arra, hogy felelősen szabaduljunk meg a háztartásban keletkező hulladékoktól, elég csak a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésre vagy a közel 200 szelektív hulladékgyűjtő szigetre gondolni. Ezen felül 17 hulladékudvar áll nyitva a lakosság előtt, amelyek a hulladékok széles körét díjmentesen veszik át a fővárosi lakosoktól: leadható többek között hungarocell, akkumulátor, elektromos és elektronikai hulladék, fáradt- és étolaj, festék és egyéb veszélyes hulladékok, valamint egyes hulladékudvarokban lomhulladék, építési-bontási törmelék, gumiabroncs is. Továbbá a számunkra már feleslegessé vált, de mások számára még használható tárgyak is leadhatóak a két Szemléletformáló és Újrahasználati Központban. Minderről bővebb információ elérhető az FKF oldalán<http://www.fkf.hu/mit-hova-dobjak>.
Ne felejtsük: a hulladék otthoni égetése olyan mértékű környezet- és egészségkárosítást okoz, amit nem nézhetünk tétlenül. Tegyünk közösen ellene, hogy a friss levegőn töltött minden perc valóban egészségünkre válhasson!

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb