Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Kardos Péter: Újra halljuk a csatazajt 78 év után 

A Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján, április 16-án a 78 évvel ezelőtti hazai zsidóság gettósítása kezdetének megrázó ténye mellett az ukrajnai háború civil áldozatairól is megemlékezett Kardos Péter főrabbi és Horváth Csaba, Zugló polgármestere. 

A Thököly úti Zsinagógánál Horváth Csaba polgármester beszédében kiemelte, hogy a holokauszt emléknapja egyrészt emléket állít azoknak az áldozatoknak, akiket ártatlanul hurcoltak meg, fosztottak meg az életüktől, másrészt felhívja a figyelmet, hogy „milyen borzalmakra képes az ember, ha időnként elszabadul a világban az őrület”. Nyolcvan év után megint ezekkel a borzalmakkal néz szembe Európa, utalt a polgármester a szomszédos Ukrajnában dúló, civilek életét is kioltó háborúra.

“Ha jobb világot akarunk, akkor az embereknek kell jobbá válniuk” –  zárta emlékező gondolatait Horváth Csaba.

“Halljátok-e a csatazajt, mert mi 78 év után újra halljuk?” – kezdte a megemlékezést Kardos Péter főrabbi, aki az ártatlan és ártalmatlan emberek ezreinek szenvedéséről, értelmetlen halálóról beszélt. – Nekik esküdtünk meg 78 évvel ezelőtt, hogy soha többé nem lesz háború. Most hogyan álljunk elébük, amikor jelen korunkban is látjuk az ember elembertelenedését? – a főrabbi záró imája a zsidó mártírokért és az ukrajnai háború ártatlan áldozataiért szólt.

A beszédeket követően a Zuglói önkormányzat nevében Horváth Csaba polgármester, Szabó Rebeka, Horváth Zsolt alpolgármesterek, Bitskey Bence képviselő, majd Kardos Péter főrabbi és Róna Iván koszorút helyeztek el a zsinagóga falán lévő emléktáblán, a Thököly út 69. számú házon lévő Slachta Margit és a Boros-Fischer emléktáblán, amely a Thököly út 80. szám alatti épületen található.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb